Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в

...
Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в
Коментари Харесай

Мексико ще има ляв президент

Официалните резултати от изборите в Мексико сочат като победител в президентската конкуренция Андрес Мануел Лопес Обрадор с 53% от участвалите в гласуването в неделя, съобщи Агенция Франс Прес.

Кандидатът на ръководещата Институционно-революционна партия Хосе Антонио Меаде призна успеха Обрадор. "Институционно-революционната партия не е победител на днешните избори. Андрес Мануел Лопес Обрадор завоюва болшинството. Той ще има отговорността да води изпълнителната власт и за положителното на Мексико му поисквам триумф ", сподели Меаде.

Другите съперници на Обрадор също признаха, че са победени.

Избирането на Обрадор за президент поставя началото на ново ръководство, което наследява напрегнати връзки със Съединени американски щати и сериозно отношение на неспокойните вложители, означи Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп поздрави Андрес Мануел Лопес Обрадор, че е станал "следващият президент " на Мексико.

В Туитър Тръмп написа, че "няма самообладание " да работи с него и че "може да бъде направено доста " за положителното на Мексико и Съединени американски щати, предадоха Ройтерс и АП.

Около 89 милиона мексиканци имаха право на глас в тези най-мащабни избори в историята на страната. Разкрити бяха 3400 секции за гласоподаване.

Освен за президент мексиканците гласоподаваха за 500 членове на Камарата на депутатите, 128 сенатори, осмина губернатори на провинции, 1600 кметове, като и локални органи на ръководство.

В същото време лявата Клаудия Шейнбаум стана в неделя първата жена, определена на поста губернатор на град в столицата Мексико, сочи социологически сондаж след края на изборния ден. Шейнбаум е от лявата партия Морена на Андерс Мануел Лопес Обрадор, победител на президентските избори.

Според социологическия институт "Митофски " 56-годишната жена академик ще получи сред 47,5% и 55,5% от гласовете, което я слага надалеч пред обичайните претенденти. Това слага края на 20-годишната доминация на Революционнодемократическата партия (лява) в този мегаполис.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР