Официалните данни на регулаторните агенции показват, че жалбите срещу авиокомпаниите

...
Официалните данни на регулаторните агенции показват, че жалбите срещу авиокомпаниите
Коментари Харесай

Водещи пазари отчитат рекорден брой потребителски жалби срещу авиокомпании

Официалните данни на регулаторните организации демонстрират, че жалбите против самолетните компании в редица страни, включително Германия и Канада, са достигнали или доближили до рекордни равнища през последната година, откакто рестриктивните мерки на COVID-19 бяха анулирани и пътуванията бяха обновени.

Според Reuters този възходящ брой разногласия сред пасажери и самолетни компании в международен мащаб е причина доста регулатори да се замислят за ново законодателство и да насочат апели за по-строго използване на съществуващите правила за отбрана на потребителите.

Изострянето на разпоредбите за погашение на компенсации обаче може да усили натиска върху цените на самолетните билети от страна на енергийните, трудовите и други възходящи разноски. Само изплащанията на Lufthansa са се нараснали до 331 млн. евро през 2022 година от 25 млн. евро през 2021 година, оповестява немската авиогрупа пред осведомителната организация.

В Канада се преразглежда законодателството, до момента в който държавното управление на Съединени американски щати написа нови правила, а Европейският съюз упорства за по-стриктно използване на съществуващия си режим. Натискът за предприемане на дейности се ускорява, защото тази година се чака летните пътувания да слагат нови върхове в някои райони.

В отговор на това самолетните компании се притесняват, че „ комбинация от противоречащи си правила “ ще се трансфорат в съществено затруднение пред тях и желаят лицата, виновни за услуги, които са отвън техния надзор, също да поемат разноските за компенсации. Световната организация на самолетните компании IATA даже прикани държавните управления да оказват помощ за отбягване на разпокъсаните разпореждания и възстановяване на услугите,

Airlines for Europe (A4E) декларира, че компенсациите стават все по-обременяващи за промишлеността, а съществуващите правила оставят прекалено много място за пояснение. От групата на европейските самолетни компании приканиха за промяна на законодателството, напомня още осведомителната организация и цитира анализатора Джеймс Халстед, съгласно който:

„ Въпреки че по-високите цени на билетите помогнаха на превозвачите да компенсират разнообразни възходящи разноски, в полза на самолетните компании е да оставят пасажерите удовлетворени, даже и да има някакви разстройства в услугата ".

От Lufthansa подчертават, че нямат насъбрани тъжби от клиенти и че възобновяванията нормално се изплащат в границите на законоустановения седемдневен период, който е наложителен за самолетните компании, опериращи в Европа.

От British Airways също са безапелационни, че работят извънредно старателно, с цел да вземат решение навреме случаите, когато са предявени искания. Британското законодателство дефинира по кое време се дължи обезщетение според от това дали закъснението е по виновност на самолетната компания.

Рекорден брой тъжби

Жалбите на пасажери задръстват съдилищата и регулаторните организации в Германия, Англия, Канада и Съединени американски щати, излиза наяве още от материала на Reuters, който дава и съответни образци.

В Германия арбитражният съвет към Федералното министерство на правораздаването, който посредничи сред потребителите и самолетните компании, показва, че преглежда с 46% повече тъжби, в сравнение с през 2019 година – годината преди пандемията. Германските съдилища, на собствен ред, регистрират нарастване с към 40% до над 70 000 каузи, свързани с тъжби на пасажери през предходната година.

Във Англия решенията на окръжните съдилища против самолетните компании възлизат на повече от 4,5 млн. паунда (5,68 млн. долара), съгласно организацията за наблюдаване на потребителите Which?, която се базира на формалния указател на решенията през март.

В Съединени американски щати пък Министерството на превоза отбелязва, че през 2022 година жалбите на пасажери от самолетните компании са се нараснали с 55%. Затова и федералните законодатели приготвят правила, които ще бъдат препоръчани до края на годината, изискващи от самолетните компании да компенсират пасажерите за продължителни закъснения или анулирани полети, които са под техен надзор.

В Канада обстановката е сходна. Канадската транспортна организация, квазисъдебен орган, който дава отговор за използването на съществуващите условия за възобновяване на пътнически разноски, също регистрира рекорден брой от 47 000 тъжби. Тази стойност е толкоз висока, че страната желае да наложи такса на самолетните компании, в случай че трансферират нерешените тъжби на организацията.
 

В Европа известността на медиатори като AirHelp, които оказват помощ на потребителите да получат възобновяване на суми или обезщетение, пораства със забележителни темпове. От компанията показват, че дейните искове са били към три пъти повече през 2022 година спрямо 2019 година и този брой може да нарасне с предстоящите стачки през това лято.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР