Официалната делегация на Република Северна Македония положи цветя на гроба

...
Официалната делегация на Република Северна Македония положи цветя на гроба
Коментари Харесай

Официално Скопие поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев, следват българите

Официалната делегация на Република Северна Македония постави цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата реката " Св. Спас " в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция.

В честването се включиха президентът Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски, първият вицепремиер, отговарящ за координацията на политическите въпроси и министър на политическата система и връзките сред общностите, Артан Груби, министърът на защитата Славянка Петровска, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, 

Официалната част от отбелязването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев стартира със работа, отслужена от архиепископа на православната черква в Северна Македония Стефан.

По улиците на Скопие по посока към църквата " Св. Спас " с транспарант " Гоце е Македония " мина и шествието, проведено от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, водено от ръководителя на партията Християн Мицкоски.

Организацията за отразяване на събитието планува операторите и фотографите да са ситуирани в двора на църквата, а репортерите - на платото пред входа на " Св. Спас ". Изявления не са планувани.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев минава при засилени ограничения за сигурност - до църквата се позволяват единствено авансово декларираните делегации.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който управлява българската делегация, сподели, че ще изчака придвижващите се от България към Скопие, с цел да отидат дружно за почетат Гоце Делчев.

Важно е каква е основаната организация на границата за пропускане на колите от България, уточни Демерджиев, който разясни, че управляващите в Северна Македония са го уверили, че са взети нужните ограничения за гладко идване на искащите да положат цветя на гроба на Гоце Делчев български жители.

Българска национална телевизия заяви по-рано, че десетки коли са блокирани на входа на Северна Македония при граничен пункт " Деве хълм " в очакване на инспекция. 

Самият Демерджиев пък призна за спрени български жители (без да разполага с информация все още какъв брой са) и за съществуването на лист с имена на български жители, които няма да бъдат допускани, само че той не бил огромен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР