Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180

...
Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180
Коментари Харесай

Откриха изцяло запазен надпис от римско време в Кабиле

Официален латински надпис от времето на импeратор Марк Аврелий (161-180 г.) откри екипът на Регионален исторически музей - Ямбол при археологическите изследвания на " Тракийски и древен град Кабиле ".

Според шефа на музея Стефан Бакърджиев последният открит на Кабиле напълно инфектиран римски надпис е от преди 35 години в далечната 1983 година

Новооткрития надпис е обвързван с построяването на Римските терми (бани) в античния град. Това е станало в интервала 166-169 година под управлението на префекта (командира) на Втора Луцензианска кохорта - Елий Руф. Находката е разкрита при изследване в региона, където се е намирал щабът на римската кохорта - така наречен принципия. Надписът е в 7 реда, изсечени върху каменна плоча с размери 80 на 60 см.

За четвърта поредна година община Ямбол финансира археологическите изследвания на екипа на Регионален исторически музей. Археологическите разкопки завършват в края на юни, след което по-нататък следва продължение на работа към този момент с целеви средства от Министерство на културата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР