Одобрено е правителственото становище по конституционно дело № 4/2020 г.

...
Одобрено е правителственото становище по конституционно дело № 4/2020 г.
Коментари Харесай

Вижте решенията на Министерския съвет от днес, 15 юли

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело № 4/2020 година
Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 4 за 2020 година, формирано по искане на шестдесет и трима народни представители от 44-то Народно заседание за определяне на противоконституционност на член 251б, алинея 2, изречение трето, член 251 в, алинея 2, изречение второ, член 251 г, алинея 4 по отношение на думите „ и в случаите по член 251б, алинея 2, изречение трето “ и член 251 г, алинея 1, изречение второ, алинея 3 и 4 по отношение на думите „ и член 251 в, алинея 2, изречение второ “ от Закона за електронните известия (в редакцията Дъждовни води, бр. 28 от 24.03.2020 г.) (ЗЕС) и на обвързвания с тях § 51 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията (обн., Дъждовни води, бр. 28 от 24.03.2020г., последно изм., Дъждовни води, бр. 44 от 13.05.2020 г.).

В мнението на Министерския съвет се застъпва тезата, че оспорените разпореждания не опонират на Конституцията на Република България и настояването следва да се отхвърли като безпричинно.

Цифровата промяна на стопанската система ще докара до по-ниски разноски за сила и запаси

Правителството одобри задачите и целите на политиката за цифровата промяна на страната за интервала до 2030 година Документът залага правилата на цифрова смяна в главните сфери на икономическия живот. Целта на необятната приложимост на цифрови технологии е да бъде понижено потреблението на сила и запаси.

Един от главните цели на тактиката е подобряването на съществуващата инфраструктура като се обезпечи необятно разрастване и потребление на мрежи с доста огромен потенциал. Високоскоростните оптични трасета, както и мрежите от пето потомство, ще бъдат измежду най-важните градивни детайли на цифрова стопанска система и общество. Подобряването на свързаността ще разреши развиването на новаторски бизнес модели в голям брой браншове като научните проучвания, цифровото и отдалеченото опазване на здравето, сигурността, логистиката, самостоятелните и обвързваните транспортни средства, цифровото ръководство и цифровото обучение, както и развиването на „ умни “ градове.

Подкрепата за високоскоростна съгласуваност ще бъде съпроводена от ограничения за повишение на цифровите умения и стимулиране на търсенето на интернет основани услуги от жителите и бизнеса. Стратегията слага за цел включването на софтуерни дисциплини и цифрови умения в образователните стратегии на всички равнища на образованието и системите за професионално образование и преквалификация.

На Агенцията за обществените предприятия и надзор се разпорежда правенето на разбор на основаните със специфични закони държавни предприятия

Правителството разпореди на Агенцията за обществените предприятия и надзор да изготви разбор на основаните със специфични закони на съображение член 62, алинея 3 от Търговския закон държавни предприятия за изясняване характера на тяхната активност – най-вече комерсиална или най-вече обществени функционалности и политики.

Законът за обществените предприятия бе признат през септември 2019 година, по силата на който бе основана Агенцията за обществените предприятия и надзор, която да реализира координацията на държавната политика във връзка с обществените предприятия и надлежно да следи и рапортува на Министерския съвет за нейното осъществяване.

Законът планува Агенцията, по възлагане от Министерския съвет, да изготви на разбор на основаните със специфични закони държавни предприятия за изясняване характера на тяхната активност – най-вече комерсиална или най-вече обществени функционалности и политики. Въз основа на разбора, Министерският съвет в период от три години ще може да одобри стратегия за превръщане на държавните предприятия в еднолични търговски сдружения или в административни структури.

Иван Терзиев е препоръчан за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаването на Иван Терзиев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите му заслуги в региона на културата. Предложението е на Министерството на културата.

Иван Терзиев е роден на 11 февруари 1934 година в град Ловеч. Там приключва и междинното си обучение, като е отличник на випуск 1951 година Продължава образованието си във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в София, където през 1958 година приключва актьорско майсторство. Като артист в Плевенския спектакъл, където в началото е разпределен, Иван Терзиев се включва в работата на учредения в града киноклуб „ ПЛЕВЕН-ФИЛМ “, където заснима 2 новели, на които е сценарист и режисьор. „ Пътища и параграфи “ получава Голямата премия на I кинолюбителски фестивал, който се организира през 1960 година На идващия фестивал, през 1962 година, Златен орден е присъден и на втората новела – „ Големите и дребните “. Филмът е отличен и на IV Световен юношески фестивал в Хелзинки. През 1966 година Иван Терзиев приключва кинорежисура в Националния институт по кименатография в Москва. Дипломната му работа е филмът „ Фьодор Трай “, който получава Гран-при и премия за мъжка роля на фестивала ВГИК 66.

В идващите години Иван Терзиев е сценарист и режисьор на поредност от 7 новели и няколко късометражни документални филми в тогавашната студия „ Спектър “. След 1989 г написва сюжет за документален филм с работно заглавие „ Апокрифи “.

В НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ е Иван Терзиев е професор, живописен началник на класове по „ кинорежисура “ (4 класа); „ постановка на монтажа “ (4 класа); „ актьорство за кино и ТВ “ (3 класа). Паралелно с това управлява едногодишни школи по „ кинорежисура “ и „ актьорство за кино и ТВ “. Изнася цикъл от лекции в Нов български университет и ЮЗУ „ Неофит Рилски “. През годините работи и в Българска национална телевизия, Студия за научно-популярни и документални филми, кино студии „ Време “ и „ Екран “.

Режисьор е на следните филми:

– Документални: „ Среща с равнодушието” (1970) и „ Широка лъка и света “

(1973);

– Игрални: „ Г-н Никой “ (1969) – премия за мъжка роля на фестивала във Варна; „ Мъже без работа “ (1972) – премия за мъжка роля на фестивала във Варна; премия Жорж Садул – Париж, „ Силна вода “ (1976) – премия на кинокритиката и премия за мъжка роля на фестивала във Варна, специфична премия – Локарно, подбран е за ФЕСТ 77 в Белград – 100-те най-хубави кино лентата от международната годишна кинопродукция; „ Селцето “ (1980) – сериал, който 10 години чака своята премиера, киновариантът на кино лентата е подбран за програмата „ необикновен взор “ на фестивала в Кан (1986).

Татяна Сърбинска e препоръчана за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие

Министерският съвет предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаването на Татяна Сърбинска с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите й заслуги в региона на културата. Предложението е на Министерството на културата.

Татяна Сърбинска е дългогодишна солистка на Фолклорен отбор „ Пирин “ – Благоевград. Емблематична е нейната ария „ Катерино моме “, която остава незабравима и до през днешния ден. Години наред тя е измежду най-известните солистки на ансамбъла, с който се изявява в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги Хол, Кенеди център и други Трудовият й път продължава в Благоевград, където работи като шеф на школа по изкуства, а също по този начин е и учител в ЮЗУ „ Неофит Рилски “. Успоредно с това продължава и концертната си активност. През 1991 година Сърбинска отпътува за Съединени американски щати, където се открива да живее. Поканена е да стане учител по българска музика. Изнася голям брой концерти в Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Пенсилвания, Колорадо, Калифорния. Вашингтон и други

Репертоарът, с който се показва включва национални песни от разнообразни краища на България, остарели градски песни, госпъл и други музикални творби. През 2004 година Авторитетната медия „ Voice of America “ я назовава „ български славей, който учи американците да пеят “. През 1992 година в Бостън, Съединени американски щати, Татяна Сърбинска образува първата си мъжка певческа група, която е наречена „ Зорница “. Съставена е единствено от мъже по модел на така наречен Мацурева група от Банско. Същата година слага основите и на частно учебно заведение за балкански и български фолклор. През 1993 година е поканена за учител в Бостънската консерватория, където преподава източно-европейски фолклор През 2001 година във Вашингтон образува Ансамбъл „ Орфей “, както и групата „ Славея “. Преподава балкански фолклор в Мерилендския университет.

През 2004 година Татяна Сърбинска е наградена с влиятелната премия „ Уоми – Вашингтон “ Wammy (Washington Area Music Award), която й е присъдена за международен музикален вокалист на 2004 година През 2014 година е удостоена със званието „ Почетен жител на Благоевград “, а през 2016 година получава и почетния знак на Президента на Република България.

Връчването на държавната премия, медал „ Св. Св. Кирил и Методий ” огърлие на Татяна Сърбинска е израз на висока чест и почитание за изключително значимите й заслуги в региона на културата.

Приети са промени в разпоредбите за корабоплаване по река Дунав

Министерският съвет одобри обновени правила за корабоплаване по река Дунав, които вкарват нови текстове и условия, утвърдени на сесия на Дунавската комисия.

Правилата в българския сектор на водния път се уеднаквяват с нормите, използвани в останалите страни по Конвенцията за режима на мореплаване по Дунав. Промените са ориентирани към повишение на сигурността, попречване на повреди и възстановяване на изискванията за корабоплаване по Дунав.

Въвеждат се условия към процеса на зареждане на корабите, като се регламентират отговорностите на екипажа при доставяне на кораба с гориво, смазочни материали и полутечен природен газ. Допълнени са разпоредбите за радиообмена, за автоматизираната идентификационна система за вътрешното мореплаване и за прекосяването през шлюзове.

Утвърдени са промени в класификацията на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии за интервала 2018-2021 година

Министерският съвет промени РМС № 502 от 2017 година за одобряване на подредба на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии от компетентността и отговорността на съответния първокачествен разпоредник с бюджет по бюджетите на Министерския съвет, на министерствата, на държавните организации и на Държавен фонд „ Земеделие “ за интервала 2018-2021 година

С признатото решение в одобрената подредба се прибавят функционална област „ Контрол по осъществяването на бюджета и ръководството на обществените средства и действия “ и бюджетна стратегия „ Независим ефикасен и сполучлив одит, подпомагащ положителното ръководство и отчетността на обществените средства и действия “. Въз основа на тях Сметната палата би трябвало да създаде бюджетната си прогноза за интервала 2021-2023 година и да показа систематизиране на разноските си.

Изменението е по отношение на Решение № 64 от 2020 година за бюджетната процедура за 2021 година С него Министерският съвет дефинира да ползват програмен формат на бюджет за 2021 година, с изключение на първостепенните разпоредители с бюджет по член 18, алинея 2 от Закона за обществените финанси, и останалите първостепенните разпоредители, чиито бюджети се включват в държавния бюджет, като се изключи бюджета на правосъдната власт.

С направените промени ще продължи разширението на обсега на бюджетните организации, прилагащи бюджетиране, насочено към резултатите, основаване на устойчива рамка на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии, по които се разпределят разноските, както и по-голяма бистрота и отчетност при ръководството на обществените средства.

България подхваща дейности за смяна на статута си в два комитета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Със свое решение държавното управление утвърди желанието на страната ни за придобиване на статут „ участник “ в Комитета по финансови пазари и на статут „ посетител “ в Комитета по обезпечаване и частно пенсионно обезпечаване към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), като министърът на финансите е акредитиран да изпрати заявление до генералния секретар на Организацията за смяна в статутите.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е идея с високо значение за страната. През септември 2019 година в Париж беше публично показан пред Съвета на Организацията План за деяние на България с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за интервала 2019-2020 година. Във връзка с дейностите по присъединение и по Плана за деяние, България реализира засилено съдействие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз в разнообразни посоки, като в доста от тях Министерството на финансите има водеща роля. Промяната в статутите е залегнала и като мярка в Плана за деяние.

С смяната в статутите към двата комитета ще се даде опция за обмяна на опит и положителни практики с останалите страни при използването на инструментите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в региона на финансовите пазари, в това число на застрахователните и частните пенсионни пазари. Това ще способства и за по-активното присъединяване на страната ни в работните формати към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, което е предпочитано и предвид на кандидатурата на България за пълноправно участие в Организацията.

Създава се нова стратегия за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна

Правителството промени индикативния лист с стратегиите, които ще бъдат финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове през програмен интервал 2021-2027 година

Текущата рецесия, подбудена от пандемията от ковид, сподели че е належащо да се ревизира методът към обмисляне на поддръжката от Европейски Съюз като главната цел е да се подкрепи развиването на среда и потенциал за новаторски и интелигентен стопански преход и увеличение на способността на стопанската система да реагира при рецесии.

Приетото решение е съществена стъпка в процеса на подготовката за идващия програмен интервал и причина за ускорение създаването на програмните документи за програмен интервал 2021-2027 година

Кабинетът промени индикативното систематизиране на средствата от Европейски Съюз по стратегии

Правителството промени индикативно систематизиране на средствата от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд и Кохезионния фонд като основа за правене на стратегиите и осъществяване на договаряния с Европейската комисия.

С изменението се обособява финансов запас за застраховане на новата Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна, която ще поддържа развиването на среда и потенциал за новаторски и интелигентен стопански преход и увеличение на способността на стопанската система да реагира при рецесии.

Приетото решение е съществена стъпка в процеса на подготовката за идващия програмен интервал и причина за ускорение създаването на програмните документи за програмен интервал 2021-2027 година

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели – частна благосъстоятелност, за създаване на пътен надлез над ж. п. линията София – Елин Пелин в землището на с. Казичене, област София. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица, на засегнатите парцели – частна благосъстоятелност, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Два парцела в София – някогашни резиденции, се трансферират от Министерство на външните работи на „ Агенция дипломатически парцели в страната “ ЕООД (АДИС ЕООД), която ще може да ги отдава чартърен. АДИС ЕООД е комерсиално сдружение със 100-процента държавно присъединяване, като правата на страната се упражняват от министъра на външните работи. Основният предмет на активност на организацията е отдаване чартърен, ръководство и поддръжка на парцели на сдружението.

Първият парцел – Резиденция №1, се намира в квартал „ Овча купел “ и включва еднофамилна жилищна постройка на два етажа с подземни гаражи и пространства за абонатна станция. Вторият парцел – Резиденция №14, ситуиран в регион „ Студентски “, съставлява двуетажна постройка с два гаража. Първата резиденция не е била употребена през последните 30 години, а Резиденция №14 при предходни управления на Министерство на външните работи за известно време е била употребена за представителни цели за потребностите на Държавния протокол. Министерство на външните работи е заплащало дължимите налози и такси за постройките. С решението на държавното управление в този момент се дава опция на АДИС ЕООД да ремонтира, стопанисва и отдава чартърен двата парцела. В резултат от апортирането на резиденциите ще намалеят настоящите разноски на Министерство на външните работи.

Имот – частна държавна благосъстоятелност, се апортира в капитала на „ НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ “ ЕАД, гр. София, намиращ се в гр. София, регион „ Студентски “, околност „ Студентски град “. С придобиването на терен в градска среда със стратегическо местонахождение и построена инфраструктура, НКИЗ ЕАД ще отговори на засиленото търсене на подобен вид парцели и ще се основат предпоставки за реализирането на бъдещи капиталови планове. НКИЗ ЕАД е компания, профилирана в основаване, създаване, ръководство и развиване на индустриални, стопански и софтуерни зони и паркове и се стреми да основава удобни услови за осъществяване на нови капиталови планове. В последната година и половина се следи засилен инвеститорски интерес за покупка на терени за реализация на високотехнологични планове. В тази връзка парцелът е извънредно перспективен за създаване на научни, високотехнологични модули и реализиране на целесъобразна икономическа интензивност.

Министерски съвет учреди възмездно неопределен сервитут за създаване и обслужване на въздушен електропровод и под земята ел. кабел. Сервитутът е върху аграрен парцел в горска територия – обществена държавна благосъстоятелност, в землището на гр. Сливен, с повърхност 1,530 дка. Съоръженията ще се употребяват от „ Електроразпределение Юг “ ЕАД.

На община Павликени за период от 10 години безплатно се дава за ръководство на парцел – обществена държавна благосъстоятелност, намиращ се в област Велико Търново, гр. Павликени и представляващ част от археологическа недвижима културна полезност „ Античен керамичен център “. Предоставянето на парцела на община Павликени ще способства за обогатяване културно- историческото завещание на локално равнище, ще подкрепи популяризирането на недвижимата полезност и превръщането й в значителен фактор за развиването на туризма в общината. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание и предписанията за запазване на недвижимата културна полезност от Исторически музей – Павликени.

Също за период от 10 години на община Белене безплатно се дават за ръководство парцели – обществена държавна благосъстоятелност. Имотите се намират в гр. Белене и съставляват част от териториалния обсег на групова археологическа недвижима културна полезност „ Антична цитадела Димум”. Предоставянето на парцелите на общината ще способства за популяризирането на недвижимата полезност и превръщането й в значителен фактор за разширението на културния туризъм на локално равнище. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей – Плевен.

Правителството даде ръководството върху парцел – обществена държавна благосъстоятелност на Министерството на правораздаването за потребностите на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “. Ведомството ще осъществя план за създаване на нов пилотен затвор на територията на Столична община по линия на Норвежки финансов механизъм 2014 – 2021. Имотът се намира в м. „ Брестовете “, кв. Враждебна, гр. София и съставлява терен с повърхност 39 993 кв. м и 5 здания в него.

От частна на обществена държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на парцел в град Плевен, ж.к. „ Сторгозия “. Имотът съставлява едноетажна постройка със застроена повърхност 774 кв. м. Със същото решение кабинетът даде безплатно за ръководство част от парцел – обществена държавна благосъстоятелност на Министерството на културата за потребностите на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “. Това са пространства в четириетажна административна постройка, също намираща се в Плевен, ж.к. „ Сторгозия “. Имотите ще се употребяват от библиотеката за книгохранилища и запазване на възходящия библиотечен и архивен фонд.

Одобрени са резултатите от извършени видеоконференции на отраслови министри от държавите-членки на Европейски Съюз

Правителството утвърди резултатите от извършената на 9 юни неофициална видеоконференция на министрите на външните работи/търговията на Европейски Съюз. Министрите разискаха настоящото положение на въпросите, свързани с активността на Световната комерсиална организация, а също комерсиалните аспекти на пандемията COVID-19 и последствия за комерсиалната политика.

На 12 юни се организира неофициална видеоконференция на министрите, отговарящи за конкурентоспособността (вътрешен пазар и индустрия). Дневният ред на срещата включваше разискване на зеления и цифровия преход в подтекста на европейския План за възобновяване. Всички се сплотиха към концепцията, че този преход е основен за световната конкурентоспособност. Министрите приветстваха Плана и във връзка с упоритостта и целите, които има, свързани с нуждата от навременно даване на средствата за възобновяване, както и от незабавна поддръжка за най-засегнатите от рецесията браншове, със специфичен фокус върху дребните и междинните предприятия.

Министрите, отговарящи за европейската политика за доближаване, също организираха неофициална видеоконференция на 15 юни. По покана на хърватското председателство министрите обмениха предварителни визии по предложенията на Европейската комисия за промени в европейската регулаторна рамка за доближаване. Като част от огромен План за възобновяване на Европа от пандемията с COVID-19, се предлага в допълнение финансиране за превъзмогване на следствията върху стопанските системи и обществото, както и ускорени вложения в сериозните първи години. България прикани да не се подценява обстановката на едва развитите райони, наблягайки, че за тях е нужна специфична, целенасочена поддръжка, която да вземе под внимание техните по-неблагоприятни стартови позиции за справяне с последствията от рецесията.

Одобрен е и отчетът за резултатите от неофициалната видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, извършена на 23 юни. Основна тематика на полемиката беше приносът на политиките по околна среда и климат за възобновяване от рецесията с COVID-19. Министрите разискаха по какъв начин ограниченията от неотдавна показаните начинания, част от Европейската зелена договорка, като Плана за деяние за кръгова стопанска система, Стратегията на Европейски Съюз за биоразнообразие 2030 година и плана на Европейски климатичен закон, биха могли да допринесат най-ефективно за възобновяване от рецесията с COVID-19 и да оказват помощ да се построи гъвкава, устойчива и готова за бъдещи провокации Европа. Страната ни акцентира, че зеленият преход е един от главните стълбове за възобновяване от пандемията с дейното присъединяване и взаимни старания на всички държави-членки. България приветства показаните от Европейската комисия План за възобновяване и преразгледаната Многогодишна финансова рамка, като акцентира нуждата Европейската комисия да извърши оценка на нужните средства и на национално равнище. Също по този начин, България открои значими за страната проблеми, каквито са излъчванията от директния превоз и рискът от приключване на въглерод. България уточни, че обезпечаването на зелен и обективен преход може да бъде реализирано, единствено в случай че е налична цялостна поддръжка от жителите и бизнеса, като обвързване на взимащите решения на европейско равнище е гарантирането на конкурентоспособноетта, икономическия растеж и общественото благоденствие във всички държави-членки.

Министерският съвет утвърди също по този начин позицията на България за присъединяване в неофициална видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз, част „ Научни проучвания “, която ще се организира на 21 юли. На нея ще се дискутират тематики, касаещи значимостта на така наречен гражданска просвета, обезпечаване на по-добра устойчивост и резистентност на огромни рецесии, както и за научните проучвания и нововъведения в развиването и потреблението на зелен водород в енергетиката. По време на полемиките България ще поддържа кардинално тези начинания на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По отношение на гражданската просвета нашата страна ще подчертае потребността от ангажиране на жителите с науката като метод за разрешаване на значими публични провокации. Като главно предизвикателство при ангажирането на обществото може да се регистрира неналичието на елементарен и комфортен достъп до резултатите от научните проучвания, финансирани с обществени средства. Акцентът ще е върху по-голямата отвореност и разпространяване на резултатите от научните проучвания в интерес на обществото и на стопанската система като причина за повишение на европейската конкурентоспособност и разцвет, само че също по този начин и за ангажиране на европейските жители.

Макар резултатите да са най-видими в кратковременен и средносрочен проект, България смята, че паневропейските научни планове и начинания биха имали основна добавена стойност в дълготраен проект във връзка с повишение ангажираността на жителите към общоевропейските дела и към науката като цяло. В дълготраен проект това би повишило интереса на младежите към научна кариера.

По тематиката за потребността от нараснала социална резистентност и подготвеност за пандемии и други огромни рецесии България ще изрази мнение, че Европейското научноизследователско пространство следва да дава отговор на високите упования на страните членки за еластичност на научноизследователските и иновационни системи в Европейски Съюз. Особено значимо място в научните проучвания и нововъведения, касаещи COVID-19, заеха паневропейските научни инфраструктури и така наречен отворена просвета. В бъдеще е нужна амбициозна, всеобхватна и кохерентна самодейност, която да обезпечи нужната устойчивост и резистентност освен на научноизследователските системи, само че и на самите общества и стопански системи, както и предсказание на сходни рецесии от този мащаб.

По отношение на въпроса за зеления водород България смята, че водородът има капацитета да сплоти още повече Европа. Като основна инвестиция се разпознава построяването на теоретичен потенциал в целия Съюз, е което да се реализира цялостното икономическо доближаване на Съюза.

На 17 юли следва да се организира неофициалната видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика. Видеоконференцията е отдадена на приноса на пазара на труда и обществената политика за устойчивото възобновяване от обществените и икономическите последствия от пандемията от COVID-19. Министрите ще дискутират какъв е приносът на системите за обществена протекция за възобновяване от рецесията с акцент върху обезпечаването за безработица и схемите за най-малък приход, по-доброто използване на правата на сезонните и мобилните служащи на процедура, както и приносът на здравето и сигурността на работното място за възобновяване.

Съветът на Европейския съюз по земеделие и риболовство ще заседава на 20 юли в Брюксел. Очаква се министрите да продължат с разискването на Пакета за промяната на ОСП след 2020 г, като полемиката ще се концентрира върху въпроса за заделяне на средства за екосхемите, както и нуждата от еластичност и вероятни решения на въпросите, които към този момент бяха разпознати. Министрите ще обсъдят и Стратегията „ От фермата до трапезата “ въз основа на авансово дефиниран въпрос от Председателството, а Европейската комисия ще запознае Съвета с настоящата информация по отношение на обстановка в развиването на пазара на селскостопански артикули.

Неформална видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “, ще се организира на 16 юли. Срещата на министрите ще сложи главен акцент върху пандемията от COVID-19. Освен разбор на постигнатото досега, тематики на полемиката ще бъдат опциите за по-координиран европейски метод и постигането на баланс сред провеждането на политика, учредена на доказателства за справяне с изключителни обстановки на публичното здраве, и навременното взимане на обосновани решения за ръководство на една здравна рецесия.

В подтекста на рецесията от COVID-19 в границите на съвещанието министрите на опазването на здравето ще обсъдят и още два значими въпроса: гарантиране на доставките на лекарствени артикули в Европейски Съюз с приоритет към непрестанно и безвредно доставяне на медикаменти за лекуване и профилактика на инфекциозни заболявания; основаване на общо Европейско пространство за здравни данни и евентуалните дейности на равнище Европейски съюз по отношение на възстановяване обработката на здравни данни за задачите на научни проучвания и справяне със здравни рецесии.

Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ) ще заседава на 15 юли посредством видеоконферентна връзка. Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, чието мото е „ Заедно. Да създадем Европа още веднъж мощна “, ще показа целите си за идващите 6 месеца. Принципите, върху които се основава програмата на председателството са: стабилно превъзмогване на рецесията COVID-19; по-силна и новаторска Европа; обективна Европа; устойчива Европа; Европа на сигурността и споделените ценности; мощна Европа в света. България приветства извеждането на общия отговор на Европейски Съюз към пандемията COVID-19 като приоритет на немското председателство. Съвет „ Общи въпроси “ ще приготви и присъственото съвещание на Европейския съвет, което е се състои на 17 и 18 юли.

България отпуска 20 стипендии за студенти-франкофони от Западните Балкани и Централна и Източна Европа

Правителството утвърди план на Споразумение сред Министерство на външните работи и Специализирания институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт (СИФАМ) в София. То продължава действието на подписаното през 2018 година съглашение сред двете институции, което планува даването на безплатна финансова помощ от 58 000 лева за 20 стипендии за студенти на института от Албания, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Република Северна Македония, Молдова, Сърбия и Украйна.

Предоставената сума от бюджета на Министерство на външните работи за 2018 година по линия на формалната помощ за развиване не е усвоена, а новото съглашение планува тя да бъде употребена през образователната 2020/2021 година

Половината от тези стипендии ще се дават на дами и девойки като по-уязвима група по повод последствията от пандемията на вируса COVID-19, с което Споразумението се приспособява към новите цели за превъзмогване на следствията от пандемията.

Предоставянето на стипендиите е израз на ангажираността на нашата страна в просветителното съдействие в Централна и Източна Европа, в това число Западните Балкани, и утвърждава облика на България като един от моторите на Франкофонията в нашия район.

СИФАМ е профилирана конструкция за образование на Университетската организация на Франкофонията (УАФ) в областта на управническите науки със седалище в София.

Прекратява се процедурата за даване на концесия за услуга за морски плаж „ Робинзон “

Министерският съвет реши да бъде прекъсната процедурата за даване на концесия за морски плаж „ Робинзон “, община Несебър, област Бургас.

Мотивите за решението са, че със заповед на началника на Службата по геодезия картография и кадастър-Бургас е утвърдено изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри на землището на гр. Свети Влас, община Несебър, област Бургас, с което парцелът, представляващ морски плаж „ Робинзон “, е значително променен. Размерът на дейната плажна повърхност също се разграничава от този на обекта в процедурата.

Промяната е прекомерно основна, което слага нуждата за новия обект – морски плаж, да бъдат осъществени всички изискуеми от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие действия по възлагане на концесията. Гореспоменатите аргументи вършат невероятно продължаването на процедурата за възлагане на концесия за морски плаж „ Робинзон “.

Одобрен е Отчетът на Шестмесечната стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше признат Отчет на Шестмесечната стратегия е предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари – юни 2020 г.).

Отчетът дава систематизирана информация по отношение на развиването на дебатите по предпочитаните тематики и досиета, включени в европейския дневен ред и избрани като значими за България в Шестмесечната стратегия е предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз (януари – юни 2020 г.).

В Шестмесечната стратегия бяха включени общо 50 законодателни досиета и тематики, които бяха предпочитани за страната ни през първите 6 месеца по време на Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз и по които България се стремеше в оптималната степен да отбрани националния интерес.

Възникналата усложнена епидемиологична конюнктура, обвързвана с пандемията от COVID-19, сложи нови цели в дневния ред на Европейски Съюз и наложи промени в календара на Председателството. В доклада се съдържа и информация по тематики и досиета, които не бяха заложени в Шестмесечната стратегия, призната с Решение № 47 от 27 януари 2020 година на Министерския съвет, само че по които беше реализиран прогрес през първата половина на 2020 година

Одобрена е Шестмесечна стратегия с предпочитаните за България тематики и досиета по време на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз

С Решение на Министерския съвет беше призната Шестмесечна стратегия с предпочитаните за Република България тематики и досиета по време на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 юли – 31 декември 2020 г.). Тя е действен документ, чиято цел е да насочи напъните на българската страна към отстояване на националните ползи и позиции по значимите за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз по време на шестте месеца на новото Председателство.

Шестмесечната стратегия с предпочитаните за Република България тематики и законодателни планове (досиета) по време на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 юли – 31 декември 2020 г.) включва съответните теми/досиета и задачите, които си слагаме по тях в другите формати на Съвета на Европейския съюз в областите „ Общи въпроси “, „ Икономически и финансови въпроси “, „ Правосъдие и вътрешни работи “, „ Земеделие и рибарство”, „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, „ Социална политика, претовареност и свободно придвижване на хора “, „ Конкурентоспособност “, „ Образование и просвета “, „ Околна среда “.

В Шестмесечната стратегия са включени общо 62 законодателни досиета и тематики, които ще бъдат предпочитани за страната ни през идващите 6 месеца по време на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз, и по които ще се стремим в оптималната степен да защитим националния интерес.

Очаква се 44 000 възпитаници, записани в осми клас, да получат еднократна помощ при започване на образователната 2020 – 2021 година

Размерът на еднократната помощ за възпитаници, записани в осми клас за образователната 2020 – 2021 година да бъде в размер на 250 лева, реши държавното управление. Тази нова помощ се отпуска по реда на Закона за ограниченията и дейностите по
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР