Одобрени са проектите за саниране на седем многофамилни жилищни сгради

...
Одобрени са проектите за саниране на седем многофамилни жилищни сгради
Коментари Харесай

Нови седем блока ще бъдат санирани във Видин

Одобрени са плановете за саниране на седем многофамилни жилищни здания във Видин. Те ще получат средства по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “ на Националния проект за възобновяване и резистентност, който се финансира от Европейския съюз.

Близо 9,5 млн. лв. ще бъдат вложени в ограничения за повишение на енергийната успеваемост на бл. 21 в ж.к. " Гео Милев ", бл. 6 в ж.к. " Панония ", бл. 7 в ж.к. " Христо Ботев ", на жилищни здания на ул. " Бдин " № 20, ул. " Гладстоун " № 27, вх. Б, ул. " Цар Александър ІІ " № 37 и № 80. Това оказва се от листата на утвърдените здания, оповестен на уеб страницата на Министерството на районното  развитие и благоустройството (МРРБ).

През януари т.г. ще стартира подписването на договорите с общините за даване на средствата, които са напълно безплатна финансова помощ. Местните администрации би трябвало да сключат контракти с утвърдените блокове. За да не се губи време, общините могат да стартират да афишират публични поръчки за избор на реализатори преди тяхното подписване, прецизират от Министерство на регионалното развитие.

От Министерството добавя, че притежателите на блоковете, които са включени в аварийния лист от първия стадий на процедурата, могат да аплайват за финансиране от втория стадий. Одобрените здания за присъединяване в този стадий ще получат до 80% безплатна финансова помощ. Всяко съдружие на притежателите ще би трябвало да обезпечи самоучастие посредством личен финансов запас в размер на 20% от цената на допустимите разноски по плана. Документите за кандидатстване се подават още веднъж посредством общинските или районните администрации.

В аварийния лист остават 28 здания в община Видин, девет - в община Белоградчик, една - в община Кула, по две в общините Димово и Чупрене. Техните планове са минали оценяването сполучливо, само че дефицита финансиране на първия стадий, демонстрира информация на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР