Одитираните отчети на банките към полугодието показаха, че възстановяването в

...
Одитираните отчети на банките към полугодието показаха, че възстановяването в
Коментари Харесай

Банковото възстановяване тече с пълна сила



Одитираните доклади на банките към полугодието демонстрираха, че възобновяване в бранша тече с цялостна мощ. В края на юни банковата облага нараства с съвсем 28% на годишна база - от 515 на 619 млн. лв.. За положителното положение на бранша свидетелства и брутният кредитен портфейл на банковата система, който през второто тримесечие е бухнал с 1.0 милиарда лева (1.4%) до 71.5 милиарда лв.. Депозитите в банките също следват възходящия тренд, достигайки 109.4 милиарда лв.. Още при публикуването на данните от Българска народна банка обаче предупредихме, че е прекомерно рано да се отваря шампанското. Четвъртата вълна на пандемията носи със себе си идната доза неустановеност. Призивът ни към банкерите бе с насъбраната облага да усъвършенстват буферите си, ако обстановката в страната се утежни дотолкоз, че им се наложи покриват загуби поради закъснение на икономическата интензивност.

Общата обстановка в бранша се вижда и когато сравним докладите на обособените банки. Показателите, които " БАНКЕРЪ " употребява от 28 година, с цел да класира най-добре работещите банки в България на всеки три месеца са:

1.  Общо активи:  Размерът на активите за всяка една банка е значим индикатор, тъй като нормално той допуска по-широк стопански обсег и постоянно по-разнообразен поток от доходи. Това разнообразие само по себе си може да помогне на банката за намаляване на нездравословните резултати от непредвидени събития, каквото бе пандемията. Точно в този миг въздействието на банките в разнообразни промишлености се явява основно, тъй като възобновяване в другите браншове се случва с друго движение, а има и такива, които растат по време на рецесията - да вземем за пример ИТ промишлеността, онлайн търговците и куриерските компании, до момента в който сътрудниците им от туризма са на колене. Освен това по-големите банки имат достъп до по-големи пазари, които имат по-добри вероятности за напредък.

2.  Собствен капитал : Естеството на банковия бизнес постанова поддържането на съответни равнища на личния капитал. Той е от решаващо значение за здравето както на самата банка, по този начин и на финансовата система като цяло. Неслучайно този индикатор е наблюдаван зорко и от Европа, която изисква банките да заделят задоволителен капитал за покриване на непредвидени загуби и да поддържат кредитоспособност по време на рецесия. Основен принцип е, че размерът на условия капитал зависи от риска, който се приписва на активите на избрана банка. 

3.  Печалба : Опитните банкери споделят, че облагата е първата защитна линия срещу утежняване на кредитния портфейл и обезценката на активите. Неслучайно   Българска народна банка разпореди през 2020 година и 2021 година банките да капитализират цялата си облага. Смисълът на тази интервенция е, да се даде допълнителна сигурност както на банките, по този начин и на техните клиенти. Тъй като би могло в някакъв миг доста кредитополучатели ненадейно да се окажат неспособни да изплатят своите заеми или пък някои от вложенията на банката да изгубят стойност. При това състояние банката ще осъществя загуба и в случай че няма основан финансов буфер, тя може даже да банкрутира. Което се е случвало доста пъти в България. Но, в случай че има постоянна финансова база, банката ще я употребява, с цел да покрие загубата и да продължи да действа и обслужва своите клиенти. И в прочут смисъл ще се " имунизира " срещу влошаване на кредитния портфейл и обезценката на активите.

4.  Възвръщаемост на активите:  Коефициентът на възвръщаемост на активите, прочут също като ROA, е най-често употребяваният индикатор за доходност на банките. Простичкото пояснение е, че той мери какъв брой дейно една банка може да ръководи активите си, с цел да генерира облага. Исторически видяно, съотношението от 1% или повече дава оценка за положително ръководство. Но би трябвало да се има поради, че при по-големите банки има наклонност това съответствие да е по-ниско.

5.  Възвръщаемост на личния капитал:  Друго съответствие, което си заслужава да се прегледа, е възвръщаемост на личния капитал или ROE. Това съответствие нормално се употребява от акционерите като мярка за възвръщаемост на техните вложения. Показателят регистрира размера на прихода на банката, който се връща като личен капитал. За разлика от ROA, коефициентът ROE е по-висок при по-големите банки.

6.  Ефективност:  Един от основните индикатори за мениджмънта на кредитните институции е ефикасното им ръководство. Този индикатор е и добър ориентир за клиентите и за техните решения къде да държат парите си на предпазване. Анализаторите мерят краткосрочните или настоящите резултати на компанията, употребявайки Коефициентът на успеваемост

От едната страна стоят активите, от друга пасивите на финансовата институция, като се вземат поради и настоящите интервенции. Този индикатор в действителност е извънредно значим, защото подобряването му нормално води и до по-добра рентабилност.

Към 30 юни 2021 г.  в банковия бранш на България  оперират  25 банки,  като 7 от тях са клонове на задгранични кредитни институции. 

През 2021 година към българския банков бранш се причисли Бигбанк Апелативен съд – Клон България . Кредитната институция е основана в Талин, Естония и с изключение на в България има клонове и в Литва, Латвия, Естония, Финландия и Швеция. 

Делът на петте най-големите банки съгласно общите активи на банковата система възлиза на 66.57% към 30 юни 2021 година. 

Общо активите  на банковата система към 30 юни 2021 година възлизат на 128 милиарда лева, като означават растеж от 0.87% по отношение на 31 март 2021-а. На базата на активите им към 30 юни 2021 година първите 10 банки концентрират 87.57% от общо активите на банковата система.



На челна позиция продължава да бъде УниКредит Булбанк АД

с активи в размер на 24.5 милиарда лв. или 19.07% пазарен дял, като бележи спад от 1.30% в активите по отношение на 31 март 2021-а. Банка ДСК ЕАД остава на втора позиция с 18.32% пазарен дял и растеж от 1.16% по отношение на предходното тримесечие. На трета позиция е Обединена Българска Банка АД, която резервира мястото си от 31 март 2021 година, с пазарен дял от 10.58% и растеж в активите от 3.99% по отношение на 31 март 2021-а. Четвърта и пета позиция, без смяна по отношение на края на предходното тримесечие, се заемат надлежно от Юробанк България АД и Първа Инвестиционна Банка АД.

Нетните активи  на банките към 30 юни 2021 година възлизат на 16 милиарда лева, като бележат растеж от 2.58% по отношение на 31 март 2021 година



Лидерското си място позиция по този индикатор резервира Банка ДСК ЕАД

като към 30 юни 2021 година чистите й активи бележат повишаване от 4.05% по отношение на 31 март 2021-а. Увеличение от 2.57% в чистите активи записва УниКредит Булбанк АД към 30 юни 2021 година и остава на второ място по този индикатор. Няма смяна в класацията и при Юробанк България АД, която заема трета позиция по чисти активи към 30 юни 2021 година, отчитайки растеж от 2.71% по отношение на 31 март 2021-а. Българска Банка за Развитие АД продължава да заема четвърта позиция, макар че регистрира понижение в чистите си активи от 5.93% по отношение на 31 март 2021 година. Обединена Българска Банка АД заема пета позиция, като записва нарастване на чистите активи от 2.39% по отношение на 31 март 2021 година.

Нетната облага  на банковата система се усилва с 27.84% до 659 млн. лева през първото шестмесечие на 2021 година, по отношение на 515 млн. лева за същия интервал през 2020-а.  



Банка ДСК ЕАД е на първа позиция

с облага от 224 млн. лева или 34.05% дял от облагите в бранша

за първите шест месеца на 2021 година, отчитайки 65.35% растеж по отношение на същия интервал на миналата година, когато кредитната институция е отчела облага от 136 млн.лева. 

УниКредит Булбанк АД застава на втора позиция по дял на облагата в бранша, а точно 28.37%, отчитайки растеж от 27.54% по отношение на същия интервал на 2020-а. 

Юробанк България АД записва облага от 84 млн. лева за интервала или 11.13% растеж, като резервира третата си позиция с 12.80% дял в облагите на бранша към 30 юни 2021 година. 

Обединена Българска Банка АД е на четвърта позиция с облага от 73 млн. лева като отбелязва доста нарастване в резултата, по отношение на същия интервал на 2020 г, когато е отчела облага от 23 млн. лв.. 

Петата позиция заема Райфайзенбанк (България) ЕАД с облага от 52 млн. лева за първата половина на 2021 година, като  записва нарастване от близо 38 млн. лева по отношение на същия интервал на 2020-а.

Възвръщаемостта на активите,   (изчислена на база Нетна облага / Общо активи) възлиза на 0.51% общо за банковата система през първите шест месеца на 2021 година. 



По този индикатор БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България, резервира първата си позиция с 2.12%, отбелязвайки растеж по отношение на миналата година, когато възвращаемостта на активите й е била 1.40%. Банка ДСК ЕАД застава на второ място с 0.95% възвръщаемост на активите през първата половина на 2021-а. На трета позиция е Уникредит Булбанк АД с 0.76%,на четвърта - Ти Би Ай Банк ЕАД с 0.69%, и на пета с 0.64% - Юробанк България АД.

Възвръщаемостта на личния капитал,   (изчислена на база Нетна облага / Собствен капитал, като класацията не включва клоновете на задгранични банки), се усилва до 4.01% за първото шестмесечие на 2021 година по отношение на 3.45% за същия интервал на 2020 година.



С най-висока възвръщаемост на личния капитал

през този интервал е  Интернешънъл Асет Банк АД със 7.31% , а на второ място Банка ДСК ЕАД с 6.59%, следвани от Уникредит Булбанк АД с 5.75%, Алианц Банк България АД с 5.30% и ПроКредит Банк (България) ЕАД с 5.17%.

Показателят за успеваемост  (изчислен на база на съотношението сред административните разноски и общо чист действен доход) регистрира

спад в успеваемостта от 38.60% за първата половина на 2020 година до 38.93% за шестмесечието на 2021 година. 



На челната позиция по този индикатор е Банка ДСК ЕАД с равнище от 29.51% по отношение на 33.96% за първите шест месеца на 2020 година. УниКредит Булбанк АД регистрира намаляване на успеваемостта до 30.16% по отношение на 28.05% за същия интервал през 2020 и заема втората позиция. На трето място е Юробанк България АД, която също регистрира намаляване на успеваемостта - 34.50% през първите шест месеца на 2021 година по отношение на 32.84% за същия интервал на 2020-а. Следва Българска банка за развиване АД, която отбелязва намаляване на успеваемостта – 36.42%, по отношение на 29.24% за първите шест месеца на 2020-а. На пета позиция е Алианц Банк България АД, която също регистрира спад на индикатора за успеваемост.

 

Материалът е направен от специалистите на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Атанас Ненов, Мениджър, Консултантски услуги, Илиан Бонев, Асистент, Консултантски услуги и Павел Пирински, Директор, Одиторски услуги. Текстът е основан на формалната информация и статистика, оповестени на уеб страницата на Българска народна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР