Одисей на режисьора Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив,

...
Одисей на режисьора Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив,
Коментари Харесай

„Одисей“ и още два наши спектакъла жънат успехи на Балканите

„ Одисей ” на режисьора Диана Добрева и Драматичен спектакъл – Пловдив, бе почетен с две от четирите Гран при на XIX Международен фестивал за антична драма „ Стоби “ във Велес, Северна Македония. Сценичният план, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, взе специфичните награди за най-хубав театър и за постановка.   

„ За Драматичен спектакъл – Пловдив, и за мен като режисьор е голяма чест да получим тези оценки. Благодарим на журито, благодарим на фестивала, благодарим на Велес за тази среща, в която изпитахме наслада и обич от срещата с публиката. Вечерта, в която играхме „ Одисей ”, беше изключителна и ме накара да си мисля, че една от огромните цели на театъра е да сплотява хората ”, сподели Диана Добрева, откакто получи своята премия за постановка. 40-те артисти, участващи в представлението, безусловно оставиха без мирис публиката, която с възторжени овации двукратно ги извика на сцената след края му.

Това е първото посещение на спектакъла „ Одисей ” отвън България и премиите са първите присъдени му в чужбина. Сценичният план на Пловдивския спектакъл е една от най-мащабните постановки през последните години у нас. „ Одисей “ е роман за пътя на индивида към себе си, против себе си, оттатък себе си, който под режисурата на Диана Добрева вплита в драматургичния текст на Александър Секулов стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, напомнят от екипа.

Българският културно-информационен център в Скопие е сътрудник на Фестивала за антична драма " Стоби " във Велес, който има за цел да резервира традицията на античния спектакъл. Представленията нормално се играят на остаряла антична сцена в града, само че в този момент бяха показани в реновирания Драматичен спектакъл „ Йордан Хаджиконстантинов-Джинот ”. В афиша на тазгодишното издание, с изключение на българския план „ Одисей “, бяха включени спектакли на трупи от Северна Македония, Сърбия и Черна гора. 

По същото време Държавен куклен спектакъл – Сливен, завоюва четири от седемте награди на тазгодишното издание на Международния куклен фестивал за деца LUT Fest в Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Трупата  влезе в конкуренция с професионални кукленици от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел, които показаха повече от 20 постановки в главната спортна стратегия. Младите български артисти играха спектакъла „ Свинарят “ на режисьора Тодор Вълов по известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Фестивалното жури в състав проф. Боньо Лунгов – ръководител, и членове Небойша Йованович и Младен Янкович, единомислещо им присъди премията за най-хубаво групово актьорско осъществяване. Яница Халачева получи отличие за самостоятелно актьорско достижение, а художникът Наталия Гочева отнесе два наградата – за сценография и костюми и за най-хубаво естетическо и техническо решение на куклите.

LUT Fest е интернационален куклен фестивал, основан през 1999 година, който впоследствие се трансформира в най-големия форум от този тип в някогашна Югославия. Платформата му показва някои от най-известните кукловоди в света, в това число Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман.

Възпитаниците на проф. Иван Добчев в НАТФИЗ пък участваха в третото издание на Международния студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “ в Стара Загора, в чийто финален ден им бе присъдена премията за изцяло актьорско майсторство за работата им в спектакъла на техния преподавател „ Иванов-Барабанов “ по Чехов. Заедно с други млади създатели от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Англия и Швейцария, те споделиха своето изкуство пред интернационално жури в съставПол Борн – режисьори учител от Англия, Джанина Карбунариу – режисьори драматург от Румъния, и Илияна Кънчева – сценографи образен актьор от България.Журито бе впечатлено от стилизирания сценичен роман и завладяващите персонажи, които населяват гротесковия свят на спектакъла.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР