Очни ставки клатят делото срещу екскмета на Куклен Когато се

...
Очни ставки клатят делото срещу екскмета на Куклен Когато се
Коментари Харесай

Кметовете чисти като сълзата в сляпото око на Темида

Очни ставки клатят делото против екскмета на Куклен

Когато се учехме да вършим пари по ръба на закона и взаимствахме от по-напредналите в това отношение, измежду локалните добре облечени предприемачи вървеше следният лаф - фантазията на италианския мафиот била да го проверява съветският полицай и в случай че простъпка го сгащи в огромна спекулация, да го съди българският съд.

Ситуацията не се е трансформирала и до през днешния ден. Ако има нещо, в което българите да имат вяра по-малко, в сравнение с политиците и институциите си, това е българското правораздаване. Всичко изприказвано за промяната в правосъдната система очевидно е на правилото " мижи да те неистина ". С такова усещане оставаме, когато става дума за главния приоритет в работата на прокуратурата и съда - борбата с корупцията. През последните години цяла дузина локални управници сякаш попаднаха под ударите на закона. Имаше показни арести на кметове от цялата област, последвани от шумни конференция с присъединяване на полицията и прокуратурата. Ако вярвахме на това, което ни разказваха проверяващите, досега в пандиза трябваше да има цялостен футболен тим от облажили се от властта управници. Събраните доказателства по въпросните следствия обаче все излизат калпави. Корупцията в никакъв случай не може да се потвърди, а съответните кметове се връщат на бял кон в кабинетите си.

Поредният случай на развой от вида " доста звук за нищо " приключи на първа инстанция в Окръжния съд в Пловдив тази седмица. Магистратите се произнесоха по делото против някогашния кмет на община Куклен Костадин Павлов и шефката на компания „ Надежда 2000 ” Надежда Минчева, която през месец е на подсъдимата пейка.

В правосъдната зала дърводелец от Куклен изясни, че няколко пъти е предавал съмнителни пликове сред двамата подсъдими, само че не е преглеждал наличието. Наяве излезе и поизмачкано листче, което се оказало владеене на Минчева. Там бизнес дамата усърдно изписвала цените на стоките, които трябвало да доставя по извоюваната социална поръчка в общината. Документите по процесната договорка не били при юристите в общината, а в кабинета на самия кмет, а юристката в деловодството описа по какъв начин Павлов няколко пъти е отлагал процедурата и даже обществено твърдял, че точно „ Надежда 2000 “ би трябвало да завоюва.

Съдът обаче реши, че няма доказателства в община Куклен да има корупция, а за подкупи и дума да не става. Основните претекстове в решението са впечатляващи: очевидците не могли да назоват с безспорна акуратност размера на първия рушвет, а при втория не се сетили за датата на предаването на парите. Описана в обвинителния акт дата се разминавала с няколко дни от посочената от разпитаните.

„ Много е значимо да имаш шанс в този живот “, възкликна Минчева, незабавно откакто беше приета за почтена и се насочи да чества следващата си победа в съда. А магистратите побързаха да измият ръцете си със „ законодателя “, който е съставил Наказателния кодекс.

Странно е какъв брой постоянно в правосъдната зала се разисква написаното от „ законодателя “. Всички са на колене пред всемогъщите 240, които се сменят на 4 години, само че без никакъв резултат.

Дали в действителност законите ни са калпави, или работата на проверяващите не коства, е въпрос на интерпретация. Другото е единствено празни приказки и зловредни клюки за далаверите на този или оня кмет.

В слепите очи на Темида те всички са чисти като сълзици.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР