Очевидно има желание от страна на различни политически партии да

...
Очевидно има желание от страна на различни политически партии да
Коментари Харесай

Икономист: Минималната работна заплата беше обвързана с европейска препоръка, прочетена както дяволът чете евангелието

Очевидно има предпочитание от страна на разнообразни политически партии да оставят отпечатък във финансовата рамка на бюджета. За страдание, в огромна степен тези отпечатъци са в перото на разноските. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът Михаил Кръстев.

По думите му няма концепция по какъв начин да се увеличи приходната част, нито пък по какъв начин да се направи проверка на заложената оптимистична прогноза на Министерството на финансите за напредък на българската стопанска система от 1,8% в границите на 2023 година: " Казвам оптимистична, защото тази прогноза се разминава с прогнозата на Българската национална банка, както и прогнозите на рейтинговите организации за напредък на българската стопанска система през тази година. Ако тази прогноза не се реализира, всеки един разход ще продължава да тежи даже повече ", обърна внимание икономистът, като акцентира, че адмирира призива на финансовия министър, въпреки нещата към този момент да не са под негов надзор, защото бюджетът е импортиран в пленарна зала и към този момент депутатите вземат решение по какъв начин ще наподобява той.

" Адмирирам неговия апел за политиката " разход за разход ", т.е. да не набъбва още повече разходната част, а просто би трябвало да бъде модулирана. Не адмирирам обаче чувството, че в случай че се запазят тези 3% недостиг, то всички проблеми са решени. Това е просто една счетоводна интервенция – орязването на бюджета до 3% недостиг, с която ние да осъществим един от Маастрихтските критерии, който да ни даде опция за присъединение към еврозоната. Ние не изпълняваме и други критерии за присъединение към еврозоната, тъй че това може да се окаже незадоволително. Освен това залагането на структурни проблеми в бюджетната рамка под формата на тази разходна част ще бъде доста по-голям проблем за България през идващите години, в сравнение с възможното закъснение на присъединението ни към общата единна европейска валута. Тъй като когато приказваме за повишение на пари в обществения бранш, би трябвало да знаем, че това е една серпантина, от която излизането е извънредно мъчно ", разяснява още Михаил Кръстев.

Той напомни, че минималната работна заплата е била обвързана с една европейска рекомендация, прочетена както дяволът чете евангелието в България (бел.ред. на който, както му изнася).

" Минималната работна заплата ще бъде обвързана с равнището на междинната работна заплата в страната от идната година. Това е извънредно нездравословно, защото има огромно деформиране сред междинната работна заплата в София-град да вземем за пример и в огромна част от областите и защото София-град генерира доста повече работни места, то може да се окаже, че минималната работна заплата е съвсем идентична със междинната работна заплата в области като Видин, като Монтана, като Благоевград ", добави икономистът.

Според него казусът ще се задълбочи, защото изкривяването ще бъде още по-голямо: " Ако до момента имаше потребност от политическо решение за повишение на минималната работна заплата, в този момент би трябвало да се прояви политическа воля и аз не виждам от кое място ще се появи тя, с цел да бъде спрян този механизъм, защото той към този момент е вкаран в законодателство и оттук насетне към този момент става въпрос за автоматизирана процедура, по която минималната работна заплата ще пораства с темпа на междинната работна заплата, въпреки междинната работна заплата да изкривява чувството за това какви са работните заплати в другите краища на България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР