Евродепутатът Иво Христов няма да участва в листите нито на

...
Евродепутатът Иво Христов няма да участва в листите нито на
Коментари Харесай

Пропагандист на Радев: Колективните решения у нас катастрофират, имаме нужда от президентска република

Евродепутатът Иво Христов няма да взе участие в листите нито на Българска социалистическа партия, нито на обединяването " Солидарна България ", в която влиза и учреденото преди 15 години от него придвижване със същото име.

Това стана ясно, откакто в събота бяха оповестени нациите в листата на Българска социалистическа партия за европейския парламент. Водач е Кристиан Вигенин, а досегашният й представител Иво Христов приключва присъединяване си в листи за бъдещия Европарламент.

" Няма да бъда част от никоя листа – нито европейска, нито национална ", съобщи Христов пред БНР.

Кандидатурата ми беше издигната от някои организации в Българска социалистическа партия, само че заради разминавания с курса на управление и стила на работа, аз смятам за по-почтено да не одобрявам, уточни аленият евродепутат.

Имам разлики и с другите леви обединения, тъй като пазя концепцията за нуждата от промяна в посока на президентска република, поради очевидната конституционна рецесия, в която се намираме. Това е концепция, която не се споделя от партиите ", акцентира Христов.

Иво Христов разяснява и включването на другия евродепутат от социалистическата партия - Елена Йончева в листите на Движение за права и свободи.

" След сглобката сред ПП-ДБ, ГЕРБ и Пеевски, не е разрешено да се изненадваме кой знае какъв брой. Аз не знам какви са претекстовете. В политиката обаче би трябвало да има поредност в уговорките. Затова и не вземам участие на идните избори. Досега не съм получавал сходни предложения.

Не мисля, че прекосяването от едно европейско семейство в друго е нещо ново. Това не значи, че е позитивно. Целият европейски политически модел е в рецесия. В резултат на това имаме и рецесия на водачеството ".

На въпрос има ли бъдеще една президентска партия и какво би се случило след приключването на мандата на Румен Радев, Христов разяснява:

„ За нея се приказва от седем години. Не дръзвам да предвиждам дали ще се появи партия на Радев или не. Но смятам, че е нужна. Има и публични упования. Когато 50% от българите не гласоподават, те чакат нещо друго от това, което им се предлага (…) Българският политически модел би трябвало да бъде зареден с ново доверие. Разпадащата се парламентарна република от вида на тази, която ние претърпяваме, живее от избори до избори ".

Според Иво Христов, президентският модел е по-пригодният за България.

" В момента няма законна фигура, която да централизира изпълнителната власт ".

Що се отнася до това каква е гаранцията да има израждането на президентската република в тоталитарна, каквито образци има и през днешния ден, аленият евродепутат счита, че България груповото взимане на решения катастрофира. Затова „ би трябвало да има законна фигура, която да централизира изпълнителната власт. В момента няма такава ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР