Очевидно е, че и ГЕРБ, и ПП-ДБ не искат избори.

...
Очевидно е, че и ГЕРБ, и ПП-ДБ не искат избори.
Коментари Харесай

Йово Николов: Бойко Борисов и Делян Пеевски се страхуват от промени в съдебната власт

Очевидно е, че и ГЕРБ, и ПП-ДБ не желаят избори. С тази констатация стартира коментара си в предаването " Политически НЕкоректно " Йово Николов, публицист от " Капитал ".
" Спънките в договарянията са свързани главно със Закона за правосъдната власт, с който би трябвало да бъдат довършени измененията в Конституцията. Другите са свързани с промяната в специфичните служби и метода, по който се предлагат и избират ръководителите на регулаторите. Умишлено ГЕРБ и Движение за права и свободи разводниха диалога в посоката, че властта би трябвало да се споделя и че желаят повече министри. Разговорът беше преднамерено ориентиран към постовете в Министерския съвет, с цел да се заобиколят тези проблеми, които са основополагащи в договарянията ".
По думите на Николов законът за спецслужбите " е по този начин фиктивен, че да има някаква споделена отговорност сред изпълнителната власт и президентската власт ":
" В последните 3-4 години президентът, в лицето на Румен Радев, злоупотреби с тази споделена отговорност. Когато бяха служебните държавни управления, назначени от него, той си назначи шефове на служби - тук има спор на ползи, тъй като назначен от него кабинет му предлага да избере шефове на служби, които то предлага. Поради тази причина се желае да се направи смяна в закона, тъй че президентът да няма никакво отношение в специфичните служби, а президентът да взема решение това ".
Той акцентира, че законът по този начин би трябвало да бъде фиктивен, че да няма изключително значение кой ръководи службите:
" Пропуска се, че ПП-ДБ в съглашението слагат период за смяната в службите - 31 юли. И това оставя празно в съглашението, което Мария Габриел е подписала ".
Журналистът изясни, че с смяната в следствената загадка се цели, когато има потвърден публичен интерес, да знае обществото някои неща, които прокуратурата крие:
" Но ние и в този момент научаваме някои неща, които прокуратурата крие. Проблемът е, че научаваме това, което прокуратурата желае да знае ".
Йово Николов акцентира, че " сега се занимаваме с промяната в правосъдната система, която Христо Иванов предложи 2015 година Бойко Борисов е вълшебник във връзка с това да отсрочва някакви неща. И двете страни сега са заложници на онази провалена правосъдна промяна, тъй като тогава Христо Иванов си подаде оставката като министър на правораздаването, а тези, които провалиха тогава промяната, бяха ГЕРБ и Движение за права и свободи.... Според мен има някакъв реваншизъм от страна на Христо Иванов да наложи тези промени и е схванал, че не би трябвало да бъдат правени отстъпки на Борисов и би трябвало да се употребява избран миг, с цел да може Борисов и Пеевски да бъдат отстъпчиви на промени ".
Съдебната система е овладяна от Бойко Борисов и Делян Пеевски, счита той и посочи:
" Защо Борисов и Пеевски се опасяват от промени в правосъдната власт, тъй като я владеят.... Има три-четири основни неща в измененията, които се оферират, те не биха могли да освободят от примката на ГЕРБ и Движение за права и свободи правосъдната власт, само че най-малко да я разхлабят. В тази система има доста свестни хора, които да изповядват законите и правото, само че тази примка ги омаломощава и не се вижда светлина в тунела. Проблемът е, че сме вдигнали ръце и сме споделили, че няма по какъв начин да се промени нещо, а ще бъде както беше ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР