Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските

...
Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: България се развива изключително интензивно

Очертава се извънредно сушава зима. В момента равнището на високопланинските езера за първи път спада с към метър, в Рила и в Пирин. Ако водата мощно намалее, това ще удари реколтата и тогава можем да приказваме за повишение на цените на храната. За това сигнализира в ефира на Нова тв проф. Михаил Константинов.

Той разяснява всеобщото повишаване на горивата, което провокира поредност от митинги в цялата страна, а това накара Комисията за защита на конкуренцията да започва инспекция в сектора.

Горивата в България нарастнаха с близо 20% за година, въпреки цената на суровия нефт да е скочила с по-малко от 5 на 100. Увеличението на газа, дизела и бензина подвига разноските на производители и търговци.

Според плановете на енергийния регулатор нарастването ще е приблизително с сред 2% и 9%. Най-сериозен скок се чака в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - към 2 %.

Сметките демонстрират, че с нарастването на цените ще се вдигне и месечната прехрана на човек - сред 70 и 110 лева, като по последни данни междинната работна заплата в огромните градове е за София – 1518 лева, Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лева в дребните градове – да вземем за пример Видин – междинната заплата е към 740 лева

С 3000 лв. на месец четиричленно семейство би могло да живее обикновено, счита проф. Константинов.

" Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лв. на човек ", добави той.

В момента в София има по-голяма компактност на колите на глава от популацията, в сравнение с в европейските градове и също така ние " търкаляме " сега 3,5 автомобила при 6 млн. интензивно население. Това е потресаващо число. Голяма част са остарели коли, които малко се карат, само че всички огромни градове са задръстени от коли, сподели още той. По думите му в България към момента е огромен процентът на укритите приходи.

" Първо има скрита стопанска система. По най-ниски оценки е 25 на 100, само че евентуално е малко повече. Това демонстрира, че нашите приходи са най-малко с 25 на 100 по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднообразно. За страдание, доста заплати се заплащат в пликове под масата, без да минават през облагане с налози, което по-нататък става тежко, когато човек би трябвало да се пенсионира ", посочи проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, даже единствено на скъпата дневна цена към този момент е два пъти по-евтино в сравнение с с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза към 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните артикули също нарастват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – сред 10 и 15 стотинки.  Като може да има наново нарастване през идващите зимни месеци – до 3 %.

Очакваният растеж при месото и саламите е 2-3 %. Сиренето, млякото и кашкавала с  3-4 %. Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците предвиждат ново 5% нарастване на цените на хляба, млякото и месото при започване на 2019-та.

" Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безсрамие. По данни на " Евростат " стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е.  ние повече от два пъти сме нараснали нашия стандарт и то в случай, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива извънредно интензивно с систематизирани индикатори. Това, че доста хора не го усещат персонално и желаят още, за което са прави, е друго нещо ", уточни той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР