Очертава се един вид правителство на временното съгласие преди да

...
Очертава се един вид правителство на временното съгласие преди да
Коментари Харесай

Андрей Райчев пред Dir.bg: Около 160 депутати оформиха мнозинство и нямат нужда от нови избори

Очертава се един тип държавно управление на краткотрайното единодушие преди да са настъпили разлики, съобщи в изявление за Dir.bg социологът Андрей Райчев, в което разяснява наблюденията си от първото съвещание на 45-ото Народно заседание. Той предвижда, че нов кабинет, образуван върху демонстрираното единодушие по съществени тематики от към 160 депутати, би издържал " до след президентските избори ".

- Г-н, Райчев, през днешния ден в Народното събрание по едно и също време се чуха съмнение, че Народно събрание няма да приключи мандата, само че в това време бяха показани планове за осъществяване на голям брой промени. Намирате ли несъгласие?

- Не, тъй като те дефинираха и нещата, които ще вършат, нещата, които са най-малкият знаменател на опозицията и на протестърите. Очевидно и с поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, в случай че съдим и по гласуванията. Дотук всички без ГЕРБ гласоподават в една посока и те дефинираха няколко сфери, с които ще се показват в този парламент и по които могат да работят дружно.

Първо - изборното законодателство - машинният избор, гласовете от чужбина, снимането по време на броенето. Тук бе най-големият препъни камък - мажоритарната система, която за Трифонов е алфа и омега. Така породи той. Но " ИТН " отчетливо споделиха, че нямат болшинство, с цел да се одобри. Това става на фона на декларацията на Борисов, че ГЕРБ ще застанат зад мажоритарен избор, т.е. те отхвърлят по този значим за тях въпрос поддръжка от Борисов, а другите партии слагат въпроса това да не става. Защото за демократите това е изгубване от сцената, за " Изправи се бг! Мутри вън! " също, за Движение за права и свободи е все едно, тъй като при мажоритарен избор си получават толкоз гласове, колкото и при симетричен, защото турците живеят в България по райони. Та те снеха това условие и отчетливо Изборният кодекс ще е нов, само че няма да написа мажоритарна система в него.

Второ - това е серия въпроси към правосъдната система, което е основната позиция на Христо Иванов. Това явно е признато.

Тук прибавям и проверката, която предлага Мая Манолова, т.е. тези настроения на " Изправи се бг! Мутри вън! " за огромна проверка, за кражбите и така нататък, това е третото, което те одобряват.

Четвъртото е въпросният проект за възобновяване, който България би трябвало да показа в Европа. И то е централно значимо.

Много значима е и Коронавирус ситуацията към която ще предложат нов метод - всеобща, транспарантна и доброволна имунизация на популацията.

Тези партии са се договорили по тези въпроси, по които могат да се договорят, и които, до момента в който станат явно, ще ги сплотяват. Изборният кодекс не може да се ремонтира явно за две седмици, ще създадат държавно управление, до момента в който това стане.

- Как си представяте живота на Народното събрание?

- До привършване на по този начин разяснения дневен ред на опозиционните партии, до момента в който се изчерпат тези общи позиции, тъй като те имат разминаване в други неща.

- Считате ли, че " Изправи се бг! Мутри вън! ", " ИТН " и " Демократична България " ще се схванат за изборното законодателство?

- Те са няколко претенции, които са лесни за приемане, като се изключи гласоподаване по пощата, което за България ще е ново. Как тъкмо ще наподобява гласоподаване по пощата от чужбина, е неразбираемо, както и по какъв начин ще се подсигурява, че това няма да са имитации. Но специалистите евентуално ще намерят излаз тук. За машинното гласоподаване аз бях доста недоверчив, тъй като ме беше боязън, че машината може да обърка и прочие. Оказа се, че е 10 пъти по-лесно от банкомат, съвсем няма българин, който да не се оправи с това доста елементарно. Единственото е, че тази машина би трябвало да се свърже с центъра, само че това е обикновено. Ще се одобри машинното гласоподаване, което е доста по-лесно, доста по-прозрачно.

- Споменахте и правосъдната промяна, което е главно искане на Христо Иванов. Ще съумеят ли, това по никакъв начин не е елементарно и изисква много време?

- Планът им, да ви кажа, не ми е доста явен какво тъкмо считат да вършат, само че наподобява ще минава през ремонт на Висш съдебен съвет. Те ще преформатират евентуално КОНПИ в МОНПИ, условно приказвам, и това МОНПИ ще си избира още веднъж ръководител. Не знам дали ще съумеят, само че наподобява по този начин желаят.

- Президентът Румен Радев съобщи, че е срещу математически образувани обединения и изрази подготвеност за служебно държавно управление. Тълкувате ли това като поръчка за избори през лятото?

- Не, като виждам това болшинство, което партиите образуваха по няколко въпроса - избор на ръководител, процедура и така нататък Около 160 депутата гласоподаваха от самото начало, това е голямо болшинство. Като имаме поради това, те няма да имат потребност от предварителни избори. Въпросът е, че министър-председателят няма да е с четиригодишен мандат и няма смисъл да е четиригодишен, а в случай че те са решили да му предложат тези 4-5 функционалности, то не е и толкоз мъчно.

Най-важното, от което най-вече се притеснявах и мислех, че България ще се заплете в доста дълга история, мислех, че те ще бъдат процедурно безсилни и като нови хора ще губят доста време по всеки въпрос и ще би трябвало да се гласоподава, прегласува, реплики, дублики и така нататък Нищо сходно не видях. Видях доста бойко управление под диригентството на извънредно умел парламентарист като Татяна Дончева. Тя е процедурчик първокачествен, това изобщо не се колебайте, може би един от най-хубавите в страната. Тя съумя с нейните оферти, в случай че забелязвате, да форсира в пъти и не се получи безпорядък. Т.е. това ново управление на Народното събрание, доколкото разбирам, тя е зам.-председател от най-малката парламентарна група, ще може да работи бързо.

Така че общият ми извод е следният: май ще създадат държавно управление, то ще просъществува до след президентските избори, мъчно ми е да ви кажа докога тъкмо. Няма да има служебно такова. Това е, което виждам в този момент. Нали знаете, че в политиката, като каже някой " сигурен съм ", сигурно бърка. Затова всичкото е едно огромно " може би ".

- Ива Митева от " ИТН " се оказа консенсусна фигура. И това ли е знак?

- Както видяхте, трето предложение просто нямаше. Освен това, тя прави доста положително усещане - на един деятелен човек, очевидно има доста огромен опит. Аз за пръв път я виждам, това е истината, само че проличава някак си и по биографията й, тя е вряла и кипяла тъкмо в парламентарната активност. Аз дори не знаех, че е в листата на Слави Трифонов, само че по този начин се оказа. За мен това е приятна изненада. Защото извънредно неприятно е, когато шефът на Народно събрание не знае по какъв начин се работи. Това сме го виждали няколко пъти. Ако по някакъв метод изчезне президентът, ръководителят на Народно събрание става президент на България.

- Изненада ли е, че и Движение за права и свободи поддържа новите партии?

- Движение за права и свободи несъмнено се държи като опозиционна партия. Делян Пеевски беше основният дразнител за съперниците и за сумати народ и от Движение за права и свободи го махнаха. В тяхното изявление имаше една основна дума разговор. Те споделиха " разчетете деликатно изборния резултат, пристигнало е време за разговор ". Как ще се държат с тях, е различен въпрос. Но те сякаш считат да заровят томахавката и да не се прилепят към ГЕРБ. Това ще е един тип държавно управление на краткотрайното единодушие, преди да са настъпили разлики. Между тези партии има съществени разлики и когато те настъпят, те ще кажат - нали ви предупредихме. Това, че споделят, че ще имаме пай парламент, е доста верен ход.

- Т.е. Даниел Митов няма да бъде утвърден за министър-председател и ще чакаме предлагането от Слави Трифонов?

- Да, това е доста евентуално, без да бъде несъмнено.

- Одобрявате ли това, че " ИТН " не престават с енигматичната тактика?

- Това е царската тактичност, с която Симеон Сакскобургготски взе властта. Той удържаше по този метод, мина една година и народът престана да понася неговото безмълвие. И тогава царят назначи починалия Димитър Цонев, който отлично се оправи като негов представител. На този стадий това носи престиж. Но с това лекарство не би трябвало да се прекалява, както знаем от Царя. На този стадий " ИТН " не губят от това. Забележете - стана заместникът на Трифонов, приказва 1 минута единствено основни неща, очерта напълно ясна политика, и си седна. Всички схванаха, че той счита да прави структура, счита да взаимодейства с еди кои си и счита да прокара еди какви си закони. Големият въпрос, който го различаваше, бе мажоритарната система, която незабавно го лишава от съдружници. Предлага му я ГЕРБ като прикрит съюз. Разбира се, това предложение е Троянски кон и това ще разцепи незабавно съперниците на ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР