Очаквайте най-доброто, гответе се за най-лошото - такова послание отправи

...
Очаквайте най-доброто, гответе се за най-лошото - такова послание отправи
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреждава банките да се готвят за най-лошото при втората COVID-вълна

" Очаквайте най-хубавото, гответе се за най-лошото " - такова обръщение насочи към банките ръководителят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енрия в изявление за белгийския вестник " Еко ", представено от Франс прес.
В случай на втора вълна въздействието върху капиталите и утежняването на качеството на активите ще са доста по-значими, разяснява Енрия в отговор на въпрос за финансовата накърнимост на банките при криза.
Европейският банков бранш навлезе в тази рецесия в положение на структурна неустойчивост, сподели той, добавяйки, че консолидацията е един от инструментите, които могат да оказват помощ на банките да се съсредоточат върху тези проблеми, написа Българска телеграфна агенция.
Припомняйки, че през юли на банките е било предложено да се приготвят за доста повишаване на необслужваните заеми, Енрия отбелязва, че някои от банките ще имат краткотрайни компликации, само че ще преодолеят рецесията. Други обаче не са в положително здраве и няма да оцелеят през този интервал, предизвести той.
Още в края на септември Председателят на надзора на ЕЦБ изрази опасенията си за риска от увеличение на броя на необслужваните заеми в резултат на рецесията поради пандемията от Ковид-19.
При най-лошия сюжет ЕЦБ чака необслужваните заеми да скочат до 1,4 трилиона евро - цифра, която е по-висока от регистрираната при последната рецесия през 2008/2009 година, когато доближиха 1 трилион евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР