Очакваното с толкова нетърпение първо пълноцветно изображение на космическия телескоп,

...
Очакваното с толкова нетърпение първо пълноцветно изображение на космическия телескоп,
Коментари Харесай

Показаха снимки на древни галактики с помощта на “Джеймс Уеб“

Очакваното с толкоз неспокойствие първо пълноцветно изображение на галактическия телескоп, изпратено от галактическия телескоп " Джеймс Уеб " (JWST) бе показано на 12 юли в 00:00 българско време. JWST може да надникне по-далече във Вселената от всеки телескоп, изграждан преди него и след 14 години закъснение най-сетне виждаме на какво е кадърен.

От оповестените авансово 5 цели на НАСА, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на особено събитие в Белия дом показа едно от първите изображения на най-мощния галактически телескоп до момента.

Изображението демонстрира област от небето SMACS 0723 - на напред във времето е огромен клъстер от хиляди далечни галактики на към 4,6 милиарда светлинни години, написа OffNews. Масата от тези галактики изкривява пространство-времето по подобен метод, че обектите зад клъстера се усилват, което дава на астрономите метод да надникнат към 13 милиарда години в ранната галактика.

„ Гравитацията на SMACS 0723 работи като естествена леща, усилвайки и изкривявайки светлината от обектите зад нея. Това ни разрешава да забележим както извънредно далечни, по този начин и тъмни популации от галактики, които са недостъпни за директно наблюдаване “, декларира НАСА.



Изображение на солидния клъстер SMACS 0723, направено от галактическия телескоп James Webb. Първо, намерете галактиките, които изкривяват формите на околните галактики в купа - ярката бяла елиптична вселена в центъра и по-малките бели галактики на всички места. Свързани между тях от гравитацията, те огъват, разтягат и изкривяват светлината от галактиките, които се появяват на големи дистанции зад тях.

Тези изкривени фонови галактики се виждат като дълги оранжеви дъги, които се появяват към центъра на изображението. Много от далечните галактики в това поле към момента нямат имена, нито са публично каталогизирани. Джеймс Уеб е дал най-дълбокия взор към Вселената досега - и той е претъпкан с нова информация.Това е изображение с най-висока разграничителна дарба на инфрачервената галактика, правено в миналото. Изборът на SMACS 0723 като една от първите цели има смисъл, като се има поради, че се вписва идеално в проучванията на JWST за ранната галактика, една от научните тематики, определени за телескопа.



Дори и благодарение на гравитационната леща другите съществуващи телескопи в никакъв случай не биха могли да видят толкоз надалеч. Но галактическият телескоп " Джеймс Уеб ", прочут още като JWST, е необикновено огромен - с 6,5 метра в диаметър огледалото му е съвсем три пъти по-голямо от това на галактическия телескоп " Хъбъл ". Той също по този начин вижда в инфрачервените дължини на вълните на светлината, където се появяват далечни галактики. Тези характерности му дават преимущество пред предходните обсерватории.

Въпреки че това първо изображение съставлява най-далечния аспект на космоса до момента, „ това не е връх, който ще остане дълго време “, декларират от НАСА.

Още четири изображения ще бъдат оповестени на 12 юли от 17:30 българско време, покриващи всеки аспект от научните тематики на обсерваторията. Важно е да се каже, че това в действителност е единствено началото. Астрономите и научните институти по целия свят ще получат данни от JWST, които ще разширят познанията ни за ранната галактика както нищо до момента, и вълнението е обяснимо.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР