Очаквано, огромни опашки от международни камиони задръстват магистрала Хемус при

...
Очаквано, огромни опашки от международни камиони задръстват магистрала Хемус при
Коментари Харесай

Опашки от тирове заради ремонта на два тунела по АМ Хемус

Очаквано, големи опашки от интернационалните камиони задръстват автомагистрала " Хемус " при два от тунелите сред София и Правец.

От през вчерашния ден започва дълго отлагана реорганизация на две от оборудванията - " Топли дол " и " Правешки ханове ". Затворени са тръбите в посока - Варна и по този начин придвижването се реализира в двете посоки в тръбите към столицата 

Така опашки от тирове чакат реда си да преминат през стесненията - и двата тунела остават проходими, само че трафикът е доста тежък и муден, съобщи " Сега ".

Както Клуб Z писа през вчерашния ден, от Агенция " Пътна инфраструктура " настояват, че двете уреди " не са главно ремонтирани от построяването им преди към 40 години " (макар водачите да следят перманентни поправки по тях, б.р.).

Тунел " Топли дол " ще се ремонтира за 42 617 853,59 лева с Данък добавена стойност, а " Правешки ханове " - против 47 756 186,84 лева с Данък добавена стойност.

Срокът на строителните работи е чак до 30 юни 2024 година След това ще стартира реорганизация на отсрещните тръби.

Ето и оригиналтото известие на АПИ от през вчерашния ден:

От през днешния ден стартира ремонт в тръбите за Варна на тунелите „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “ на автомагистрала „ Хемус “. Движението се пренасочва в двете посоки в тръбите за София. Планирано е строително-монтажните работи да продължат до юли 2024 година и придвижването през летните месеци да бъде възобновено, с цел да не се затруднява интензивният трафик, заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов пред публицисти. Ремонтът в тръбите за София ще стартира през есента на 2024 година Ще следим за качественото осъществяване на всички действия. Имаме доста добре готова стратегия от строителите и разгадавам те да изпълнят отговорностите си по контракт, сподели инж. Йорданов.

Двата тунела „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “ не са главно ремонтирани от построяването им преди към 40 години. След завършването на строителните действия оборудванията ще дават отговор на всички европейски условия за сигурност.

Тунел „ Топли дол “ е при 39-ти км на автомагистралата и е в употреба от 1985 година След ремонта той ще бъде с нова хидроизолационна и отводнителна система, нова обшивка и тротоарни блокове. Ще се реконструира пътното платно и порталните сектори на тунела, както и е планувано уголемение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишение на сигурността на оборудването ще бъдат построени две пешеходни евакуационни напречни връзки сред тръбите на оборудването. Ще бъдат актуализирани асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и отвесната сигнализация.

Тунел „ Правешки ханове “ е при 54-ти км на Автомагистрала „ Хемус “ и е на към 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в употреба в края на 90-те години на предишния век. Двете тунелни тръби ще са с нова обшивка, модерна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е възстановяване на отводняването. Ще бъдат главно ремонтирани към този момент построените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще разреши те да бъдат употребявани за спешни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани спешни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и други

Агенция „ Пътна инфраструктура “ се извинява на водачите за породеното стеснение, само че строителните действия са нужни, с цел да се обезпечи сигурността на придвижване през оборудванията. Апелът към водачите е да карат деликатно, да съблюдават разпоредбите за придвижване и ограничаването на скоростта до 50 км/ч.

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР