Очаквано без резултат завърши лидерската среща ГЕРБ-ПП преди връчването на

...
Очаквано без резултат завърши лидерската среща ГЕРБ-ПП преди връчването на
Коментари Харесай

Борисов изненадващо към ПП-ДБ: Предложете ни премиер и министри, за да мислим за подкрепа

Очаквано без резултат приключи лидерската среща ГЕРБ-ПП преди връчването на първия управнически мандат.

ПП-ДБ останаха непреклонни в позицията си, че няма да поддържат кабинет на ГЕРБ.  Новото е, че ще обсъдят в партиите си разновидността да предложат управническа стратегия, която да бъде съгласувана с ГЕРБ. 

 

Борисов приложи ексцентричен ход като изиска да разбере името на премиера и състава на държавното управление, което ПП-ДБ биха предложили за втория мандат, с цел да мислят в ГЕРБ по какъв начин да подходят още в първия, само че това елегантно му беше отказано.

" Може да ни предложите държавно управление, което поради персони не може да приемем и тогава непосредствено отиваме на избори ", бе претекстът на Борисов да изиска авансово имена за кабинета на ПП-ДБ.

" Не желаеме да изземаме самодейността, първият мандат е при вас ", бе отговорът на Петков.

Борисов посочи, че до момента в който ИК на ГЕРБ не вземе решение за взаимни дейности точно с ПП-ДБ - няма да се договаря с нито една от другите четири политически сили в Народно събрание.

" Да не считаме, че сме си самодостатъчни, тъй като в Народно събрание има още цели 4 партии и могат да провеждат доста мощна съпротива ", предизвести водачът на ГЕРБ.

Двете групи демонстрираха взаимно почитание и си насочиха любезности, само че това не сближи позициите им.

И двете страни подчертаха, че обстановката е нестардартна и по тази причина изисква ексцентрични решения.

 

Точно в 10,30 ч. започна срещата на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ.

 

На масата за диалози от страна на ГЕРБ-СДС седнаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов.

 

Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

 

Лидерът на ГЕРБ Борисов прикани медиите да съблюдават положителния звук и да не подвикват.

 

" Това са партиите, които са се показали най-добре и считаме, че би трябвало да намерим метод да съставим държавно управление и отиването на нови избори - ще ни слагат в същата или сходна обстановка. Трябва да използваме това време, което ни дава Народното събрание отговорно. Трябва да приемем бюджет ", сподели Бойко Борисов и добави, че желаят да чуят предложенията на Политическа партия.

 

" Ние сме постоянно подготвени да приказваме ", сподели Кирил Петков и добави, че бюджетният дефицет би трябвало да е под 3% и това е доста значима цел. " Отворени сме да приказваме и за провосъдната промяна. Бюджетът би трябвало да бъде признат и би трябвало да бъде признат отговорно ", сподели той.

 

Петков е безапелационен, че те правитеслтво в първи мандат не могат да поддържа, само че са подготвени да приказват по политики и за бюджета.

 

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, с цел да се оправят някои непълноти, които от Министерски съвет са заложили. " Трябва да се огредат детайлно финансовата стратегия, тъй като са заложени 10 милиарда - двойно по отношение на предходната година, разноските за издръжкана ведомствата са вдигнати с над 40% % и това би трябвало да се види доста точно, би трябвало да се види и дали има недофинансирани действия.

 

Силно ме тормозят разноските за прехрана и метода по който са направени. Трябва да се се огледат детайлно нещата с МФ. Трябва да се даде един рационален финансов проект. Има причина за какво бюджетите се вършат на годишна база - светът се трансформира, страната се трансформира.  Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен недостиг ", сподели Василев.

 

В идващите парламентарни дни би трябвало да покажем напредък във връзка с законодателната стратегия, безапелационен е Петков. 

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС съобщи, че най-важни са законите за правосъдната промяна. Останалите партии са осведомени със законодателната смяна и те не са лишени от законодателна самодейност. Ще предложим редом да работят с изключение на парламентарните комисии и двете групи за които се договорихме, сподели тя.

 

" Напомняме на служебното правитеслство да изготвят целия набор от законодателни промени, които са нужни по Плана за възобновяване. Освен бързината, то ни би трябвало и партньорство със служебния кабинет, до момента в който той съществува. Нямаме спор по оношение на Наказателно-процесуален кодекс за следствие на основния прокурор, може би ще се наложват някои козметични промени, само че това няма да промени главната цел - че всеки би трябвало да бъде еднакъв и виновен пред закона ", сподели тя.

 

" Имаме подготвеност, двете обединения дружно, да внесем измененията по Закона за домашното принуждение ", сподели Атанасова и добави, че Комисията по конституционни въпроси да бъде още веднъж основана и да работи.

Томислав Дончев съобщи, че би трябвало да има съответни ограничения за бюджетния недостиг, тъй като не е единствено счетоводна работа. " Ще има безусловно тежки промени и те няма нито да са общителни, нито лесни и би трябвало да си отговорим на въпроса ще имаме ли болшинство. Трябва да има държавно управление, тъй като в случай че нямаме болшинство - тези 30 закона, даже и да се работи непрекъснато няма по какъв начин да се одобряват ", безапелационен е още той.

 

" Можем да реализираме 3% недостиг и да не се трансформира нашата дълготрайна цел за еврозоната и Шенген ", посочи Кирил Петков.

" Аз мога да ви кажа по какъв начин бюджетът да излезе и на остатък. Но въпросът е на каква цена - и този въпрос е политически, а не механически ", уточни Дончев.

" Важно е да има държавно управление, с цел да създадем това, за което приказваме. Иначе ще работим на тактове от по 2 месеца, до момента в който на хората не им омръзне от нас. Затова да минем на това, което казвате - че няма да ни подкрепите с първия мандат, само че желаете да ви подкрепим абсолютно с втория мандат. И да ви направляваме през Народното събрание. Независимо кое ще е държавното управление, ние можем да го направляваме през Народното събрание ", изясни Борисов.

 

Да не се заблуждаваме в Народно събрание има още 4 партии, които могат да провеждат мощна съпротива. Хубаво е да ни визиите един състав на кабинет, с цел да забележим какво оферирате и да мислим дали да ви подкрепим. Няма да изпадам в детайлности. С господин Петков сме си дали прошка и по тази причина сме тук. Ако имате и различен вид - би трябвало да ни го кажете. Хубаво е да ни отговорите, тъй като и отговор -„ да “ и „ не “, даден на време се приема с почитание, съобщи още Борисов.

 

Петков изясни, че това, което те осъзнават в този миг е, че те са първата политическа мощ и почитат правото им да създадат своя избор.

 

" Когато става дума за избора - долколото разбирам ще говорите и с другите партии ", сподели Петков. Борисов го прекъсна и съобщи, че до момента в който водят преговорис с Политическа партия - Демократична България няма да водят договаряния с другите партии.

 

Не е някакъв дебелоглав, че няма да подкрепим първия мандат, а това е ясно заложена политика от нашите органи и подкрепена от гласоподавателите ни. Не желаеме да изземаме самодейността, първият мандат е при вас, сподели още Петков.

 

" Очаквате ние да предложим състав на кабинет преди втория мандат. Това не е обичайната процедура и би трябвало да го обсъдим ", показа Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ изясни, че желае да научи състава на проектокабинета, с цел да е наясно по какъв начин да работят, с цел да не се отиде на нови избори.

Според Василев трябвало да се изготви ясна управническа стратегия с изключение на законодателна. " Ние би трябвало да водим и процеса каква стратегия ще извършва този кабинет, в случай че желаете да получите състав на кабинет. Трябва да се консултираме в групата. Защото с изключение на бюджет има разнообразни политики в другите браншове ", отговори той и разясни, че в случай че има единодушие за управническата стратегия, тогава би трябвало да се мисли за състав.

" Това ще е държавно управление на ПП-ДБ. Ако този развой е допустим за вас, можем да го обсъдим ", сподели Василев.

" Нестандартна е обстановката, по тази причина и са ексцентрични предложенията и решенията. Първият и вторият са без значение в тази ситуация. Това са споделили хората. Нашите гласоподаватели са споделили да създадем държавно управление. Затова някакво ексцентрично решение, Асене, би трябвало да се откри. Отчаянието на хората е реалност ",обърна се Борисов към Асен Василев.

" Може би в сходен формат може да се видят кои биха били целите на държавното управление, в точни време диапазони. И тогава да забележим дали можем да забележим в сходен звук това да се случи ", разяснява Кирил Петков.

 

След привършване на тематиката за държавно управление срещата приключи без съответен резултат.

 

Направи усещане, че по време на близо 40-минутния диалог от страна на ПП-ДБ приказваха единствено водачите на " Продължаваме промяната ". Водачите на Демократична България - Христо Иванов и Атанас Атанасов въобще не се обадиха в нито един миг.


Срещата е по самодейност на ГЕРБ, а задачата е да се обсъдят опциите за сформиране на държавно управление с първия мандат.

 

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР