Очакванията са с приложението на новия модел да има икономии

...
Очакванията са с приложението на новия модел да има икономии
Коментари Харесай

Споделените услуги ще заместят част от чиновниците до 2018 г.

Очакванията са с приложението на новия модел да има икономии на средства, сподели вицепремиерът Томислав Дончев.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
ТОЛ-кова доста очакване

Поръчката за създаване на тол-система най-сетне стигна до стадия " отваряне на предложения ", само че дългото очакване докара до представянето на екстравагантна концепция: страната да построи системата
17 авг 2017
Административната тежест и финансовият пазар са измежду целите на властта

Правителството ще заложи на минималната заплата, нарастването в пенсиите и учителските хонорари да пернат нагоре виталния стандарт, се показва в Програмата за ръководство
4 авг 2017
Държавни заявки и информации.com

Няколко електронни административни услуги, които работят дейно и сега
21 юли 2017
Основно български компании се състезават за платформата за е-обществени поръчки

Повечето претенденти имат стабилен опит в осъществяването на контракти с държавните ведомства
10 юли 2017

Държавните чиновници, които се занимават с едни и същи действия във ведомствата, ще бъдат съкратени или преквалифицирани и преместени, като това ще се случи в границите на идващите две години. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на конференция, отдадена на план за въвеждане на споделени услуги в държавната администрация. " Ще има съкращаване на броя на чиновниците, които работят в администрацията. И сигурно ще има икономии на средства. Колко тъкмо е доста рано да се каже ", отбелязва Дончев.

Проектът планува счетоводни, одиторски и други действия, свързани с ръководство на човешките запаси и публичните поръчки, да бъдат изнесени в обособени, централизирани звена. Към момента сходни отдели има във всяка държавна администрация, а дейностите, които правят, са еднотипни. Очакванията са мярката да докара до намаляване на разноските за прехрана на администрацията, само че и до съкращения. Според вицепремиера до една година ще са забележими първите резултати, под формата на възстановяване и централизиране на ръководството. До две години процесът би трябвало да е приключен.

Финансирането за самодейността е в размер на 5 млн. лева, обезпечени от оперативна стратегия " Добро ръководство ".

Пренасочване и редуциране

Добрата вест за личния състав в министерствата е, че част от служителите ще бъдат преквалифицирани, с цел да могат да се реалокират в други държавни институции. Счетоводители, чиновници по ръководство на човешките запаси и публичните поръчки - това е част от личния състав, който би трябвало да бъде изместен в други ведомства и институции, смята Дончев. Причината е, че дейностите на тези фрагменти към този момент няма да се правят по места, а единствено от няколко структури в страната. Други действия, които могат да се извършват от общи звена в министерствата, са осведомителните технологии, списък, одит и други.

Все отново част от чиновниците ще бъдат освободени от работа. Идеята е по този метод предлаганите услуги да са по-качествени, разноските да са по-малки, а стандартите за обслужване да се уеднаквят. " Няма обединен модел на ръководство. Няма тласъци за самия личен състав да дава по-качествена услуга и да носи повече доходи. Самият модел е скроен по този начин. Той е неверен и циничен ", уточни Дончев.

Един отрицателен образец за качеството на предлаганите от администрацията услуги е ръководството на държавните почивни станции - близо 100 на брой. В множеството случаи те се ръководят незадоволително, финансовите им резултати са неприятни, качеството на предлаганите услуги не е на равнище, а изгодата им за държавните чиновници е съмнителна, уточни вицепремиерът.

Новият модел

В рамките на предоставения план ще бъдат определени две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, разисквано на Съвета за административна промяна, уточни Красимир Божанов, началник на дирекция " Модернизация на администрацията ", представен от Българска телеграфна агенция. Според Божанов по този метод може да се чака реализиране на интеграция на базите данни на ведомствата, понижаване на общите разноски и тези за личен състав.

Новият модел за работа ще бъде прибавен на база на оценка от специалистите на Световната банка. Прогнозите са до края на 2018 година да се основат две външни пилотни звена за споделени услуги - в областта на човешките запаси и финансово-счетоводните действия. До 2020 година пък броят на звената ще нарасне до 10.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР