Очакванията са инфлацията в Западна Европа до голяма степен да

...
Очакванията са инфлацията в Западна Европа до голяма степен да
Коментари Харесай

Инфлацията тласка Централна и Източна Европа към ръба

Очакванията са инфлацията в Западна Европа значително да бъде укротена в границите на една година. Има обаче засилващо се чувство, че в Централна Европа безумното повишаване на цените ще се задържи доста по-дълго, написа " Ройтерс ", представена от .

Централна и Източна Европа от месеци се борят с инфлация, която надвишава тук-там двойно рекордните стойности в еврозоната,

Инфлацията в района варира от близо 16% в Румъния до малко над 20% в Унгария. Цените на хляба и сиренето в Унгария се покачиха с към 70% на годишна база през септември, до момента в който цените на захарта в Полша скочиха с 50%.

В някои магазини в Полша артикули от първа нужда се изчерпаха през лятото заради боязън от нови покачвания на цените. В тази обстановка синдикатите упорстват за огромно нарастване на заплатите, с цел да запазят покупателната дарба на служащите, а фирмите покачват цените, с цел да защитят маржовете си на облагата.

Всичко това води до опасности за икономическо закъснение в района, в случай че не ограничи инфлацията до степен, която е избрана като допустима за централните банки.

" Колкото по-дълго инфлацията и натискът върху заплатите се резервират високи, толкоз по-голям е рискът по-високите лихвени проценти и внезапното повишаване на безработицата да са нужен инструмент, с цел да се отслаби търсенето и да се възвърне ценовата непоклатимост ", споделя икономистът Никълъс Фар от Capital Economics Emerging Europe.

Ценови напън

Икономическите последствия от войната в Украйна утежниха така и така мощния инфлационен напън заради затегнатите пазари на труда. Това се случва след години на свръхниски разноски за заеми и фискални ограничения за стимулиране на икономическия напредък.

В Унгария Ержебет Кристофи, 47-годишна самотна майка на дете със специфични потребности, разчита през огромна част от тази година на щедрост.

" Всичко нарастна, самун, съществени храни артикули за готвене, всичко, споделя тя, до момента в който се реди на опашка за топла храна в покрайнините на Будапеща. Ето за какво пристигам тук, с цел да имам прясна храна всеки ден и малко самун, сладкиши или зеленчуци. "

В Унгария и Полша е въведен държавен надзор върху цените на някои храни, горива и ипотеки, който влиза в действие в края на предходната година и при започване на 2022 година В Унгария някои ограничавания на цените би трябвало да изтекат в края на годината, само че държавното управление алармира, че ще удължи някои от тях, както правеше през последните месеци.

Ситуацията в Полша не е толкоз ясна, макар че кредитните ваканции за облекчение на тежестта от по-високите лихвени проценти на централната банка остават до 2023 година

Няма признаци, че натискът върху цените ще отслабне скоро. LPP, най-големият търговец на дребно в Полша, съобщи, че възнамерява да увеличи цените от 7% до 19%, с цел да компенсира възходящите разноски и резултатите от обменния курс. Дори при закъснение на икономическия напредък до към 1%, главната асоциация на работодателите в Полша предвижда нарастване на заплатите от 10% до 12% през идната година.

Унгарските компании възнамеряват да покачат заплатите приблизително с 9% през януари, съгласно Шандор Бая, ръководещ шеф на компанията за личен състав Randstad, и не могат да бъдат изключени спомагателни покачвания в някои браншове по-късно през годината.

Затрудненото състояние на Полша

Икономиките в района към този момент се забавят. Потенциалният удар върху икономическия растеж от по-голямо стягане на паричната политика и рисковете от възходящата инфлация, затегнатите пазари на труда и неустойчивостта на обменния курс се обрисуват като съществена алтернатива, пред която са изправени централните банкери в Европа.

В Западна Европа икономистите и финансовите пазари значително чакат растежът на цените в еврозоната да спадне до задачата на Европейската централна банка от 2% до 2024 година Перспективата е доста друга за Централна Европа.

" Инфлационните упования са доста високи. За мен това е най-голямата опасност ", споделя Йоана Тирович, която е виновна за политиката на Националната банка на Полша. Тя обаче е част от малцинството в управлението на банката, което упорства за увеличение на лихвените проценти.

Главният пълководец на Societe Generale в CEEMA Марек Дримал чака полската инфлация да доближи връх от над 20% през февруари и да надвиши 10% най-малко до края на 2024 година Инфлацията в Унгария може да доближи 24% през февруари - април, намалявайки до едноцифрено число в средата на 2024 година, добавя той.

" Смятаме, че Полша е в по-опасна позиция ", сподели Дримал.

" Предстоящите избори евентуално ще подтикват фискалната агресия и по-специално плануваното доста нарастване на минималната работна заплата от януари може в действителност да провокира по-значителен растеж на заплатите на всички места. "

Според изследване на чешката централна банка фирмите чакат годишната инфлация да бъде 10.3% за една година и 7.5% за три години, много над задачата на централната банка от 2%. Икономисти от Erste Group споделиха, че инфлацията в района може да се трансформира в " непрекъснат феномен ".

Спадът на форинта принуди Националната банка на Унгария да увеличи изключително лихвените проценти. Това се случи няколко седмици откакто банката се опита да постави завършек на повишението на лихвените проценти при към момента растяща инфлация.

 

Полската централната банка също предлага завършек на повишението на лихвените проценти, защото се чака растежът да се забави мощно през 2023 година, само че задържането на инфлацията може да се окаже непостижима задача, тъй като държавното управление се подготвени да харчи преди изборите.

 

Инфлационните упования в Полша се отклоняват от задачите на централната банка, споделя основният икономист на UniCredit CEE Дан Букса. Той показва предварителните потребителски разноски през първите девет месеца на тази година. Данните демонстрират, че семействата чакат инфлацията да се увеличи в допълнение и договарянето на заплатите води до доста по-висок растеж на заплатите, в сравнение с в предишното.

 

Инфлационните упования на унгарските семейства се усилиха до двуцифрената територия въз основа на последното изследване на централната банка. Мозъчният концерн GKI показва, че желанията за повишение на цените са се нараснали във всички браншове като се изключи строителството предишния месец.

 

Проучване на полската статистическа работа сподели, че над 70% от потребителите чакат инфлацията да се движи със същия ритъм или даже по-висок през идващите 12 месеца. Проучването на мозъчния концерн BIEC сподели нарастване, както на упованията за инфлация на семействата, по този начин и на корпорациите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР