Очакваният ръст на БВП е леко оптимистичен, но е в

...
Очакваният ръст на БВП е леко оптимистичен, но е в
Коментари Харесай

Адриан Николов, ИПИ: Българската икономика расте, но забавянето при основните ни търговски партньори е голям проблем

„ Очакваният растеж на Брутният вътрешен продукт е леко оптимистичен, само че е в границите на вероятното. Българската стопанска система явно пораства по-бързо от упованията ни. “ Така специалистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов разяснява проектобюджета за 2024 година в частта му за растежа на Брутният вътрешен продукт.

„ Големият проблем е забавянето на нашите съществени търговски сътрудници. Това, което виждаме като данни от Германия, Италия и Франция, не е изключително оптимистично. Трябва да имаме поради, че процесите при тях идват при нас нормално със 6-9 месеца забавяне. Сериозното закъснение на немската стопанска система, което виждаме през днешния ден, най-вероятно ще се отрази на българската към средата на 2024 година “, счита обаче Николов.

„ Напълно допустимо е годишната инфлация да падне под 5%. В еврозоната виждаме доста по-бързо закъснение на инфлацията от това, което беше планувано по-рано. Инфлацията, която беше движена от шока на войната в Украйна, към този момент се поуспокоява на множеството места “, сподели още той.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР