Очакваният икономически растеж у нас за 2023 г. е 2

...
Очакваният икономически растеж у нас за 2023 г. е 2
Коментари Харесай

ЕК: Очакваният ръст на БВП у нас за тази година е 1,9 на сто

Очакваният стопански напредък у нас за 2023 година е 2 на 100, както бе планувано през есента. Икономическата интензивност е била изправена пред по-слабо външно търсене, по-високи лихвени проценти в еврозоната и продължаващ напън върху цените. Въпреки това частното ползване е повишено, изключително през първата половина на 2023 година Това е било подкрепено от по-силния пазар на труда, увеличеното доверие на потребителите, редуцирането на инфлацията и мощната кредитна активност.

 

Износът на артикули доста се е свил, което е въздействало върху размера на индустриалното произвеждане и продажби. Предвижда се действителният Брутният вътрешен продукт да означи растеж от 1,9 на 100 през тази година и от 2,5 % през идната. Вероятно вътрешното търсене ще бъде основен мотор на растежа. Макар да се чака скок на износа още през тази година, ще има негативен метафоричен резултат от 2023 година върху прогнозата за годишния растеж. Очаква се продължаващ растеж на домакинското ползване, въпреки и по-слаб спрямо предходната година.

Годишната инфлация на хармонизирания показател на потребителските цени спадна от 14.3% през декември 2022 година на 5% през декември 2023 година Общо за 2023 година тя е била 8.6% - малко по-ниско от плануваното през есента. Специалисти считат, че тя ще спадне на 3,4% през 2024 година Това е по-ниско от плануваното през есента. През 2025 година тя ще бъде 2,9 на 100 – без смяна на есенната прогноза. Тази година цените на вноса ще упражнят напън надолу върху силата, храните и неенергийните съставни елементи на индустриалните артикули. Инфлацията в цените на услугите също се чака да спадне заради вторични резултати от индустриалните разноски и предстоящото закъснение на повдигането на заплатите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР