Очакваният дефицит за 2022 г. е 5,4% от БВП. Това

...
Очакваният дефицит за 2022 г. е 5,4% от БВП. Това
Коментари Харесай

Росица Велкова: Очакваният дефицит за 2022 г. е 5,4% от БВП

Очакваният недостиг за 2022 година е 5,4% от Брутният вътрешен продукт. Това съобщи министърът на финансите Росица велкова, която показва осъществяването на бюджета за тази година и предлагането на Министерството на финансите за макрорамката за 2023 година.

 

" Планираният недостиг за 2022 година на касова основа, както знаете, е 4,1 % от брутния вътрешен артикул (БВП). На базата на преизпълнението в приходната част, която чакаме, и осъществената спестовност в размер на 1 милиард лв. в разходната част, предстоящият недостиг е 3,4% от Брутният вътрешен продукт на касова основа. На начислена основа плануваният недостиг е 6% от Брутният вътрешен продукт, а предстоящият е 5,4% от Брутният вътрешен продукт ".

„ Ние бихме внесли удължителен закон, който резервира действието на всички политики и всички помощи за бизнеса и семействата до момента в който бъде определено постоянно държавно управление “, разясни Росица Велкова по отношение на квалифицирания план за бюджет 2023 година от фэинансовото министерство. Тя се аргументира и за какво страната е емитирала дълг през септември. " Избрахме да пласираме дълг септември, тъй като през август финансовите пазари не действат. Избрахме 7-годишните и 12-годишни облигации, тъй като 3, 4 и 5 – годишните облигации имат висок размер на рефинансиране и това би било натоварващо за бюджета ", съобщи Велкова.

 

Очаквайте детайлности!

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР