Очакваме вашата активност, за да може Черна гора да стане

...
Очакваме вашата активност, за да може Черна гора да стане
Коментари Харесай

Радев и Джуканович обсъждат сътрудничеството в образованието, туризма и енергетиката

Очакваме вашата интензивност, с цел да може Черна гора да стане по-видима за българския бизнес . Трябва с приоритет да работим за свързаността, да подобрим шосейната, въздушна връзка, да разгледаме обмена на хора, планове, капитали, начинания. Надявам се на бързи резултати за разширение обмена ни в туризма, в образованието.

Това съобщи българският президент Румен Радев при визитата си в Черна гора, където дружно със брачната половинка си Десислава Радева е на формалната аудиенция.
 Енергетика и обща сигурност - Петков събра министър председателите на Румъния, Черна Гора и Северна Македония
Енергетика и обща сигурност - Петков събра министър председателите на Румъния, Черна Гора и Северна Македония

Много е значимо в миг на рецесия в нашия район поради войната в Украйна да сме дружно

Посещението им стартира от историческата столица Цетине , където бяха посрещнати с публична гала от президентската двойка на Черна гора. Президентите Радев и Джуканович имаха среща на четири очи, отдадена на задълбочаването на двустранното съдействие в стопанската система, образованието, науката, нововъведенията и технологиите, партньорството в областта на сигурността и защитата, районното съдействие в Югоизточна Европа, както и европейската вероятност на Черна гора.

След срещата двамата имаха публично изказване, на което българският държавен глава разгласи, че са разискали провокациите и вероятностите в двустранните връзки. " Нашите стопански връзки са надалеч от нашите упоритости и благоприятни условия. Надявам се, че по най-бързия метод ще се произнесе смесената икономическа комисия, която да набележи нови хоризонти ", сподели Радев.
 Румен Радев дойде на посещаване в Черна гора
Румен Радев дойде на посещаване в Черна гора

В понеделник ще се състои и формалната гала

По думите му обменът на нашите млади надарени хора ще бъде този тласък, който ще форсира съдействието. Потвърждавам готовността за образование на курсанти и на студенти в нашите висши образователни заведения. Убеден съм, че нашите диалози ще имат положителни резултати, изясни той

В удостоверение на думите си президентът изясни, че връзки сред България и Черна гора имат 140 г.-годишна история. Държавното управление още тогава е имало ясна устременост, съобщи Радев.
 България, РСМ и Черна гора пречели на Лавров да се срещне с Вучич
България, РСМ и Черна гора пречели на Лавров да се срещне с Вучич

Затворили въздушното си пространство за самолета на съветския външен министър

Запитани по какъв начин се оправят с провокациите от войната в Украйна президентът сподели, че и двете страни демонстрират, че имат политика за повишение доверието . От особена значимост са и транс-регионалните планове. Обсъждахме вероятността за високоволтов кабел от Италия към Черна гора. Въпросът е по какъв начин да градим и енергийна съгласуваност, да може износът на 2000 вата електрическа енергия да бъде от изгода за нашата енергийна сигурност, сподели Радев.

" Говорим за единна европейска политика с районен акцент. Излизайки дружно на интернационалните пазари да реализираме по-добри цени, по-добри условия . Не на последно място цифровата съгласуваност. Ако имаше повече информация, тук щеше да има и повече непознати вложения и български туристи ", изясни българският президент.

По думите на черногорския хазаин - президентът Мило Джуканович Западните Балкани се доближават към европейския център. Най-голямата инвестиция за мира и стабилността в Европа е инвестицията в Западните Балкани, сподели той.

Предстои среща на Румен Радев с ръководителя на Народното събрание на Черна гора Даниела Джурович, както и с премиера Дритан Aбазович.
 Джуканович подписа противоречивия закон за вероизповеданията в Черна гора
Джуканович подписа противоречивия закон за вероизповеданията в Черна гора

Според сръбската православна черква, с новите ограничения ще се лишават парцели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР