Очаква се значително повишение на нивата на реките Владайска, Банкенска,

...
Очаква се значително повишение на нивата на реките Владайска, Банкенска,
Коментари Харесай

НИМХ предупреди за повишение на нивата на някои реки и възможни поройни наводнения

Очаква се доста покачване на равнищата на реките Владайска, Банкенска, Батова, Провадийска, вероятни са поройни наводнения в горните елементи на Марица. Това демонстрира хидрологичната прогноза на Национален институт по метеорология и хидрология на основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества.
Утре в следобедните и вечерни часове ще има покачвания на речните равнища в целия Дунавски басейн. През нощта на 18 против 19 юни обилни покачвания ще има единствено в реките западно от река Искър, вследствие на превалявания. На 19 и 20 юни речните равнища ще се намаляват, като на 19 вследствие на оттичане покачвания ще има към момента в долните течения на главните реки от басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Прогнозираните водни количества на 18, 19 и 20 юни за водосбора на р. Искър ще бъдат над средномногогодишните стойности. На 18 юни в следобедните и вечерни часове ще има краткотрайни покачвания на водните равнища в целия водосбор. По-значителни покачвания се чакат във водосборите на: р. Владайска, р. Банкенска, над бент. Панчарево, р. Искрецка и р. Малък Искър. На 19 и 20 юни в резултат на оттичане, покачвания на водните равнища ще има в междинното и долното течение на главната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Прогнозираните водни количества за 18, 19 и 20 юни за водосбора на р. Янтра ще бъдат над средномногогодишните стойности. От през днешния ден речните равнища във водосбора ще стартират да се намаляват. Вследствие на превалявания са вероятни краткотрайни покачвания на речните равнища във вечерните часове на 18 и на 19 юни. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 18, 19, 20 и 21 юни ще бъде към и над средномногогодишната стойност. През идващите 2-3 дни равнищата във водосбора ще се покачват, в резултат на превалявания, като в интервала от 18 до 20 юни се чакат по-значителни покачвания. На 21 юни речните равнища ще се намаляват. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
След краткотрайно намаляване през нощта против 18 юни ще стартират покачвания на водните равнища в реките от Черноморския басейн. По-значителни е допустимо да са те във водосборите на р. Батова, Провадийска река както и в реките южно от р. Русокастренска. На 19 и 20.06 речните равнища в басейна ще се намаляват като на 19.06 като към момента ще има покачвания в долните елементи на главните реки, в резултат на оттичане. Водните количества ще бъдат праговете за внимание.
Утре в следобедните и вечерни часове, покачвания на водните равнища ще има в целия Източнобеломорски басейн, като по-съществени ще бъдат те в планинските притоци на р. Марица и в горните елементи от водосбор на р. Арда. На 19 и 20 юни речните равнища в басейна ще се намаляват като вследствие на оттичане, към момента ще има покачвания на речните равнища в междинното и долно течение на р. Марица и р. Тунджа. В резултат на интензивни превалявания са вероятни поройни наводнения в следобедните и вечерни часове на 18 юни в горните елементи от водосбора на р. Марица. В резултат на интензивни превалявания са вероятни поройни наводнения в следобедните и вечерни часове на 18 юни в горните елементи от водосбора на р. Марица – притоците ѝ р. Крива, р. Яденица и в горните елементи на старопланинските притоци на р. Марица (р. Мъти Вир, р. Тополница, р. Луда Яна).
Утре в следобедните и вечерни часове, ще има по-значителни покачвания на речните равнища в Западнобеломорския басейн - в рилските и пиринските притоци на р. Места и на р. Струма, както и в десните притоци на р. Струма (р. Цапаревска, р. Лебница и р. Струмешница) както и във водосбора на р. Доспат. На 19 юни в следобедните и вечерни часове са вероятни краткорайни покачвания в рилските и пиринските притоци на р. Струма и р. Места, както и в долните течения на главните реки вследствие на оттичане. На 20 юни речните равнища в басейна ще се намаляват. В резултат на интензивни превалявания са вероятни поройни наводнения в следобедните часове на 17 юни- във водосборите на р. Цапаревкса и р. Лебница (притоци на р. Струма); в следобедните часове на 18 юни- във водосборите на р. Рислка, р. Благоевградска Бистрица, р. Градевска (притоци на р. Струма); във водосборите на р. Белишка, р. Вотрачка, р. Исток (притоци на р. Места); във вечерните часове на 18 юни- във водосборите на р. Дяволска и р. Влахинска (притоци на р. Струма).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР