Очаква се всички нападки и последвали обяснения, на които станахме

...
Очаква се всички нападки и последвали обяснения, на които станахме
Коментари Харесай

Ще има ли продължение на сагата “Илчовски”, но с нова версия от ГКПП “Капитан Андреево?

Очаква се всички нападки и последвали пояснения, на които станахме очевидци пред последните две седмици, да се видят и чуят отначало. Обвиненията обаче несъмнено доближиха “точката на кипене”.

Първото разобличаване пристигна от притежателя на лабораторията Васил Димитров, който в отворено писмо до медиите заяви, че български олигарх е изискал бизнеса му, само че откакто отказал, почнал държавния напън и прекъсване на активността му. Самият рекетьор го заплашил, че страната ще се стовари върху него с цялата си мощ. Последва отговор от управителни лица - зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и депутатът от Политическа партия Росен Костурков, които пък споделиха, че някогашен народен представител е предложил на шефа на БАБХ два подкупа - първо от 100 000 лв., а по-късно от 6 милиона за година. Заговори се, че даже на се е правила контрабанда.

Взаимните обвинявания сами по себе си, спадат към графата тежки умишлени закононарушения и е чудно за какво до момента способените органи в лицето на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи мълчат. На процедура обществото е оставено единствено да взема решение кой крив и кой прав, без да разполага с всички доказателства в ръцете си.

Факт е, че на всички упреци от страна на страната, Васил Димитров дава отговор. Най-сериозното обвиняване към него е, че лабораторията е работила без камери и по този метод не знае какво се случвало там. Димитров изяснява, че зоната е гранична и единствено Министерство на вътрешните работи има право да прави наблюдения. “Частни лица нямат право да инсталират камери. В противоположен случай не се знае къде могат да попаднат записите”, прецизира той пред публицисти.

Втората точка, по която ръководещите подлагат на критика “Евролаб 2011”, е че са монополисти в активността. По този въпрос компанията оборва “противниковия лагер” с аргумента, че още 4 компании работят на място и имат контракти с турските превозвачи да ги съставляват пред българските органи.

Упреците за възможна контрабанда се посрещат с удивление, а обяснението е, че преди да стигнат до точката за фитосанитарен надзор, товарите минават през граничен надзор, митница и рентген.

Зам.-министър Иван Христанов с забележима горделивост споделя, че частната лабораторията се закрива, тъй като страната би трябвало да си върне тази активност. Васил Димитров пък опонира: “90% от формалния надзор на продукцията в Европа се прави от частни упълномощени лаборатории като нашата. А страната има уговорката да следи тях, респективно нас. Именно по тази причина е въведен и механизма да акредитация”.

Христанов е безапелационен, че няма връзка с предприемач, който да желае да постави ръка на активността, обвързвана с проучване на питателните артикули, идващи от Турция. Шефът на лабораторията пък споделя противоположното и прецизира, че е подготвен да назове рекетьора пред службите. Иска да каже кой е той и пред обществото, само че единствено в случай че получи гаранции, че това няма да му коства живота. Отрича изрично за подкупите и споделя, че обвиняванията се хвърлят към него, за да го очернят. Припомня също по този начин, че месец преди закриване на активността му, всички институции са го проверявали - БАБХ, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, само че не са открили нищо неправилно.

Христанов пък на собствен ред споделя, че чиновници на БАБХ са получили закани от въпросната компания и желаят да изоставен. Другата страна споделя напълно друго: “Инспекторите ги трансфораха в хамали, не могат да устоят и се махат. Бизнесът ми е спрян изцяло със заповед на шефа на БАБХ. Кого и с какво мога да уплаша, след като нищо не зависи от мен?”.

Припомняме ви, че тъкмо преди една година предприемачът Светослав Илчовски упрекна някогашния министър председател Бойко Борисов в корупция. Той направи това пред депутатите, като разкритията му бяха свързани с изнудване, търговия с въздействие и т. н.

Как ще завърши войната на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево” следва да разберем. Очаква се с днешното чуване на страните в Народното събрание, да се доближим още малко до истината.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР