Очаква се в сряда десетки държави да подпишат нов договор

...
Очаква се в сряда десетки държави да подпишат нов договор
Коментари Харесай

Повече от 60 държави се включват в договора за опазване на океаните на ООН

Очаква се в сряда десетки страни да подпишат нов контракт на Организация на обединените нации за запазване на международния океан - още една стъпка в напъните за превъзмогване на вредите, нанесени на нежната морска среда от несъразмерния лов на риба и други човешки действия.

Глобалният пакт за запазване на биоразнообразието в намерено море, напомня Reuters, беше дефинитивно контрактуван през март и публично признат от Организация на обединените нации през юни. Той се преглежда като значим инструмент за реализиране на контрактуваната предходната година цел за запазване на 30% от сушата и морето на Земята до 2030 година, известна като " 30 до 30 ".

Очаква се минимум 60 страни да подпишат съглашението на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в сряда. Преди да влезе в действие обаче, то към момента би трябвало да бъде утвърдено на национално равнище.

Мадс Кристенсен, краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф на " Грийнпийс интернешънъл ", дефинира подписването като " мощен сигнал ", съдействуващ за поддържане на инерцията за реализиране на задачата " 30 до 30 ".

" Но това сключване е чисто алегоричен миг ", споделя той. " Сега политиците би трябвало да върнат контракта вкъщи и да подсигуряват, че той ще бъде утвърден в рекордно къси периоди. "

Споразумението ще сътвори океански резервати, в които риболовът ще бъде неразрешен, а също по този начин ще подсигурява, че човешката активност в намерено море ще предстои на оценка на въздействието върху околната среда.

Международният съюз за отбрана на природата пресмята, че за стартирането на контракта ще са нужни 500 млн. $ финансиране, а специфичен фонд за осъществяване и създаване на потенциал може да изисква още 100 млн. $ годишно.

Заплахите за океанската среда нарастват през последните години вследствие на несъразмерния лов на риба, както и на повишението на температурите, а нови закани могат да се появят и от добива на потребни изкопаеми от океанското дъно и потреблението на геоинженерни технологии за повишение на потенциала на океана да всмуква въглероден диоксид.

Групите за отбрана на околната среда настояват, че договорът би трябвало да влезе в действие най-късно до 2025 година, с цел да се подсигурява постигането на задачата за отбрана " 30 до 30 ".

" Океанът не може да чака, а откакто договорът се приготвя през по-голямата част от последните 20 години, няма безусловно никакво време за губене ", безапелационна е Джесика Батъл, специалист по океаните от Световния фонд за дивата природа.

Устойчиво бъдеще за океаните

„ Днес в Ню Йорк Организацията на обединените народи одобри историческо съглашение, целящо да подсигурява опазването и устойчивото потребление на морското биологично многообразие в зоните отвън националната пълномощия, които обгръщат над 2/3 от океана “, гласи прессъобщение на Организация на обединените нации от 19 юни, което цитира генералния секретар Антониу Гутериш: " Вие вдъхнахте нов живот и вяра, с цел да дадете на океана късмет да се пребори “.

По думите му, основавайки се на наследството на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, това съглашение доста укрепва правната рамка за запазване и стабилно потребление на морското биологично многообразие в над 2/3 от океана. То обезпечава основна рамка за междусекторно съдействие сред страните и другите заинтригувани страни за поощряване на устойчивото развиване на океана и неговите запаси и за справяне с многообразния напън, пред който е изправен.

Споразумението преглежда четири основни въпроса.

„ С него се основава рамка за заслужено и равноправно систематизиране на изгодите, произлизащи от действия във връзка с морските генетични запаси и цифровата информация за морските генетични запаси в региони отвън националната пълномощия, като се подсигурява, че тези действия са от изгода за цялото човечество. То ще даде опция за основаване на принадлежности за ръководство, учредено на региони, в това число морски предпазени зони, за запазване и стабилно ръководство на жизненоважни местообитания и типове в намерено море и в интернационалната зона на морското дъно “, показват от Организация на обединените нации.

Такива ограничения са от решаващо значение за постигането на световната цел " 30 до 30 " за дейно запазване и ръководство на най-малко 30% от международните сухоземни и вътрешни водни площи, както и на морските и крайбрежните региони до 2030 година, както е контрактувано в Глобалната рамка за биологичното многообразие от Кунмин и Монреал.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР