Очаква се учените да разкрият в сряда първата снимка на

...
Очаква се учените да разкрият в сряда първата снимка на
Коментари Харесай

До дни учени разкриват първата снимка на черна дупка

Очаква се учените да разкрият в сряда първата фотография на черна дупка , пробив в астрофизиката , който дава визия за небесните чудовища с толкоз интензивни гравитационни полета, че даже и светлината не може да избяга, оповестява " Ройтерс ".

Американската национална научна фондация насрочи конференция във Вашингтон, с цел да разгласи " революционен резултат от плана " Event Horizon Telescope - ЕНТ , интернационално партньорство, образувано през 2012 година, за непосредствено наблюдаване на заобикалящата среда на черна дупка.

В Брюксел, Сантяго, Шанхай, Тайпе и Токио се провеждат едновременни конференции .

Хоризонтът на събитията на черната дупка, едно от най-опасните места във Вселената , е точка без връщане, оттатък която нищо - звезди, планети, газ, прахуляк, всички форми на електромагнитно лъчение, в това число светлина - са погълнати окончателно .
 Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената
Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената

Намира се в центъра на квазар...

Докато учените, участващи в проучването, отхвърлиха да разкрият констатациите преди формалното оповестяване , те са наясно с задачите си.

" Това е един план фантазия, да се направи първата фотография на черна дупка . Ние работим в съдействие с над 200 души в интернационален проект ", разяснява астрофизикът Шепърд Долмън, шеф на плана в Центъра за астрофизика, Харвард и Смитсониън.

Пресконференцията е планувана за 9 часа (13:00 GMT) в сряда .

Изследването ще тества научния дирек за общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн , съгласно астрофизика на Университета в Аризона Димитриос Псалтис, академик от плана. Тази доктрина, показана през 1915 година, има за цел да изясни законите на гравитацията и тяхната връзка с други естествени сили .
 Учените потвърдиха теорията на Айнщайн за свръхмасивните черни дупки
Учените потвърдиха теорията на Айнщайн за свръхмасивните черни дупки

Наблюдават звезда привлечена от гравитациооното поле на черна дупка в центъра на Млечния път

Учените следят две свръхмасивни черни дупки .

Първата е с името Стрелец А* - е ситуиран в центъра на нашата вселена Млечен път, има 4 милиона пъти по-голяма маса от нашето слънце и се намираща се на 26 000 светлинни години от Земята .

Светлинната година е дистанцията, което светлината пътува за една година - 9,5 трилиона км.

Втората е наречена М87 - се намира в центъра на прилежащата вселена на Дева А , с маса 3,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето и намираща се на 54 милиона светлинни години от Земята .

От M87 излиза голяма бликам от субатомни частици съвсем със скоростта на светлината .

Черните дупки, които са с доста разнообразни размери, са извънредно плътни формирания, основани при колапса на доста солидни звезди в края на виталния им цикъл. Свръхмасивните черни дупки са най-големият тип, поглъщащи материя и радиация и евентуално се сливат и с други черни дупки .
 Астрономически прозрения за радиосигнали от 3 милиарда светлинни години
Астрономически прозрения за радиосигнали от 3 милиарда светлинни години

Взривове, които излъчват повече сила за една милисекунда, в сравнение с нашето слънце за през целия ден

Псалтис разказва черните дупки като " рискова дисторция в пространство-времето ", термин, отнасящ се до трите измерения на пространството и едното измерение на времето, обвързвано в един четириизмерен континуум.

Долмън изяснява, че откривателите на плана са получили първите данни през април 2017 година от световна мрежа от телескопи. Телескопите, които събират първичните данни, се намират в щатите Аризона и Хавай, както и в Мексико, Чили, Испания и Антарктика. Оттогава към мрежата са добавени телескопи във Франция и Гренландия.

Учените също по този начин ще се пробват да открият за първи път динамичността наоколо до черната дупка , защото материята обикаля със скорост близка до светлинната, преди да бъде погълната .
 Публикуваха последната публикация на Стивън Хокинг – за „ пухкавите “ черни дупки
Публикуваха последната публикация на Стивън Хокинг – за „ пухкавите “ черни дупки

Работил е по нея през последните си дни…

Фактът, че черните дупки не разрешават на светлината да избяга, прави наблюдението им много мъчно .

Учените търсят пръстен от светлина - радиация и материя, които обикалят с голяма скорост към ръба на хоризонта на събитието - към област от мрачевина, представляваща действителната черна дупка, известна като сянка или контур на черната дупка.

Теорията на Айнщайн, в случай че е вярна, би трябвало да разреши извънредно тъкмо прогнозиране на размера и формата на черната дупка . " Формата на сянката ще бъде съвсем съвършен кръг в теорията на Айнщайн ", добавя Псалтис.

Д-р Пол Макнамара, астрофизик от Европейската галактическа организация, разяснява пред Агенция Франс Прес: " Преди повече от 50 години учените видяха, че в центъра на нашата вселена има нещо доста ярко . Този мистериозно ярък обект беше доста компактен и имаше " мощно гравитационно притегляне, което кара звездите към него да се движат доста бързо - за към 20 години ".

На нашата лична слънчева система й лишава 230 милиона години , с цел да обиколи Млечния път. Смята се, че черната дупка в центъра на нашата вселена е с широчина повече от 22 милиона километра .

Учените от плана EНТ оповестяват, че ще се стремят да снимат ослепителен облик, само че предизвестяват, че това все къс няма да е елементарно. " Качеството на изображенията зависи от подреждането на телескопите , метеорологичните условия, както и от замъгляването на изображенията, когато светлината пътува от черната дупка към Земята ".

В последна сметка, въпреки всичко ще забележим първата същинска фотография на черна дупка .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР