Очаква се тази седмица парламентът да избере председателя на новата

...
Очаква се тази седмица парламентът да избере председателя на новата
Коментари Харесай

Тази седмица парламентът избира председателя на новия антикорупционен орган

Очаква се тази седмица Народното събрание да избере ръководителя на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Това стана ясно след чуването на двамата претенденти за поста в отрасловата комисия в Народно събрание. Те са оферти от ГЕРБ и Обединени патриоти Пламен Георгиев - началник на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество, и оферти от Българска социалистическа партия - Николай Николов - ръководител на Комисията за попречване на спор на ползи.

 © Българска телеграфна агенция
Мандатът на новата мега антикорупционна конструкция ще бъде 6 години, като по този начин законодателят счита, че ще подсигурява нейната самостоятелност. Да бъдат самостоятелни подсигуряваха и двамата претенденти за поста, като показаха като мотив за това досегашната си работа.
 Пламен Георгиев Пламен Георгиев © Българска телеграфна агенция
Кандидатът на ръководещите Пламен Георгиев е бил следовател, прокурор и зам. -министър на правораздаването.

Получил е премията „ Джовани Фалконе “ - за принос в битката с престъпността. Преминал е и образование във ФБР за битка с корупцията.
Пламен Георгиев - претендент за ръководител на Антикорупционната комисия: Далеч съм от мисълта, че битката с корупцията ще бъде лесна - това е една комплицирана задача, само че мисля, че със своята активност в КОНПИ потвърдих, че когато има предпочитание и воля резултати могат да се реализиран - единствено за предходната година сме лишили 28 млн. лева с дефинитивно влезнали в действие решения.  Николай Николов Николай Николов © Българска телеграфна агенция
Предложеният от Българска социалистическа партия Николай Николов е лекар по право с дисертация, обвързвана с установяването на имущество, добито от незаконна активност. Автор е на над 40 научни изявления и близо 15 години е работил в региона на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество.
доктор Николай Николов - претендент за ръководител на антикорупционната комисия: За мен най-важното в битката с корупцията е основаване на среда. Среда социална, превантивна, институционална - среда, която да образува в обществото безспорна неприемливост към това негативно събитие, среда, която в последна сметка да свива и лимитира опциите за корупция.
И двамата претенденти обявиха, че одобряват номинацията си началник на антикорупционния орган като предизвикателство и идея. И двамата залагат най - доста на предварителната защита на корупцията, като се стартира от законодателството.

Кой от двамата ще бъде определен ще реши националното заседание с болшинство от присъстващите в деня на избора депутати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР