Очаква се Столичният общински съвет да приеме решение за въвеждане

...
Очаква се Столичният общински съвет да приеме решение за въвеждане
Коментари Харесай

Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции в София

Очаква се Столичният общински съвет да одобри решение за въвеждане на пилотен план за слагане на шест броя автоматизирани , външни дефибрилатори от най-ново потомство, които ще бъдат сложени в специфични шкафове в пет от най-натоварените метростанции в столицата.

Шестият дефибрилатор ще бъде за дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община, оповестиха на конференция в Столичната община Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет /СОС/ и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас.

" Таванът " за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, избрана в отчета на СОС, е 40 000 лева с Данък добавена стойност.

На 16 декември предлагането за закупуване на апаратите следва да бъде утвърдено от СОС, а от февруари следващата година да бъдат сложени в шкафове на забележими, предпазени места в метростанциите. 240 000 души на ден употребяват метрото , а достъпът на кола за спешна помощ до метростанциите по-труден, уточни Георгиев.

Сред станции, в които ще има дефибрилатори , са тези при - Софийския университет, в Люлин, Министерски съвет " Витоша ", НДК . За работа с дефибрилаторите ще бъде подготвена част от личния състав на софийското метро, осведоми Георгиев.

Иво Петров уточни, че отдавнашна фантазия на Дружеството на кардиолозите в България е инсталирането на тази инсталация на публични места. Най-малко 4000 българи умират заради неочаквана сърдечна гибел, сигнализира Иво Петров. Това е една ужасяваща картина, разяснява той и добави, че по данни на " Метрополитен " сред 10 и 12 души годишно умират от неочаквана гибел в метрото .

Вероятно е  70 % човек да бъде избавен , в случай че в границите на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, сподели Иво Петров. Той добави, че неведнъж са се нараснали случаите на сърдечни проблеми след прекарана зараза с COVID-19.

Той осведоми, че преносимите дефибрилатори са безусловно безвредни и могат да бъдат използвани от непрофесионалсти в региона на медицината и опазването на здравето, защото софтуерът дефинира дали би трябвало да се направи електрически разряд или не, т.е. уредът не може да бъде употребен непозволено, увери Петров. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР