Очаква се решението на съда Върховната административна прокуратура (ВАП) в

...
Очаква се решението на съда Върховната административна прокуратура (ВАП) в
Коментари Харесай

Прокуратурата подкрепи касирането на кметските избори в Зидарово пред ВАС

Очаква се решението на съда

Върховната административна прокуратура (ВАП) в лицето на прокурор Христо Ангелов е взела страна по делото , обвързвано с касираните избори в созополското село Зидарово. В момента то се намира във Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, че на кмет на извършения избор в края на октомври. Кандидатите бяха двама – актуалният кмет Стойчо Петков от ГЕРБ и Христо Бардуков от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “.

Бардуков завоюва с 290 против 280 гласа. Изборът обаче бе анулиран от арбитър Веселин Енчев от бургаския съд след тъжба на изгубилия. Стигна се даже до отваряне на чувалите с бюлетини.

Основен претекст на арбитър Енчев да касира изборите беше случилото се в една от двете изборни секции в селото. Там и седемте членове на секционната изборна комисия (СИК) се подписали с изключително мнение под протокола с резултатите. Запечатването на чувалите с изборните бумаги не било сторено съответно. Стоял печатът на кмета на общината вместо на СИК.

Във Върховен административен съд е постъпила тъжба против решението на АдмС-Бургас от страна на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ и Христо Бардуков. Ответници са били Общинска изборна комисия-Созопол, партия ГЕРБ и Стойчо Петков.

На съвещанието на 13 декември в правосъдната зала обаче са се явили единствено адв. Бошнаков от името на жалбоподателите и прокурор Христо Ангелов, демонстрира информация с протокола. Ответниците не са изпратили свои представители, с цел да защитят позициите им.

Адв. Бошнаков е показал, че „ инвокираните в касационната тъжба пороци на правосъдното решение не са най-големият проблем при оставянето му в действие “.

„ Проблемът, който ще възникне при оставяне в действие на обжалваното от нас решение, е основаването на казус, който влиза в очевидно несъгласие с духа и буквата на Изборния кодекс и прокламираните в него правила “, е обяснил още юристът на „ Българска социалистическа партия за България “ и Христо Бардуков.

Той подлага на критика решението на бургаския съд по отношение на това, че пренебрегнал неналичието на претекстове на подписалите се с „ изключително мнение “ членове на СИК.

„ Приетото от съда, че съществуването на особени отзиви по протокола на упоменатата секционна изборна комисия (СИК) водело до липса на образувана положителна воля у членовете на СИК, не регистрира императивността на наредбата. Законът изисква не просто съществуването на магическия израз „ изключително мнение “, който от единствено себе си да създаде някакво деяние, а същото да бъде обективирано настрана, да бъде приложено към секционния протокол и да бъде разказано в същия “, е декларирал още адв. Бошнаков.

Прокурор Христо Ангелов обаче е защитил решението на бургаския съд.

„ Считам, че обжалваното правосъдно решение не е голословно и погрешно, заради нарушаване на материалния закон, и не са налице позволени основни процесуални нарушавания на съдопроизводствените правила, водещи до анулацията му, каквито са изложени от касаторите. Съдът е разискал обширно и задълбочено всички недоволства за позволени нарушавания на Изборния кодекс, като се е спрял на всяко едно от тях. Правните заключения на Административен съд – Бургас са верни и са направени въз основа на събраните и разисквани по делото доказателства, в това число от откритото при откритото произвеждане по член 193 от Граждански процесуален кодекс по оборване на протоколите на секционните изборни комисии, осъщественият персонален оглед на бюлетините и съхранението им, както и е направено пояснение и приложение на материалния закон. Пред касационната инстанция не са показани доказателства, които да постановат смяна в изводите на първоинстанционния съд и да водят до анулация на обжалваното правосъдно решение. Считам, че от касаторите не се обосновава анулацията на обжалваното правосъдно решение и същото като вярно и законосъобразно следва да бъде оставено в действие. Подробни съображения всъщност представям с документално умозаключение в днешното правосъдно съвещание, което апелирам да приложите по делото “, е показал прокурорът от ВАП.

Тричленният състав на Върховен административен съд е приложил писменото умозаключение на прокурора и е счел делото за изяснено. Очаква се решението на съда.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР