Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с

...
Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с
Коментари Харесай

Ердоган очаква посещение на Раиси

Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с гостуващия ирански президент Ебрахим Раиси в столицата Анкара. Дълго отлаганата аудиенция трансформира Раиси в първия гостуващ държавен глава на Ердоган през тази година. То идва в миг на напрежение сред Запада и Иран по отношение на позицията на последния за отоплението на Червено море.


Подобно на съседката си Турция, Иран се изрича намерено по палестинско-израелския спор и поддържа хутите в Йемен. Съобщава се, че Иран е разположил боен транспортен съд в Червено море в миг на напрежение по основния морски път. От октомври 2023 година хутите нападат плавателни съдове в Червено море, по-специално тези, които доставят артикули за Израел, в отговор на израелската експанзия, ориентирана против палестински цивилни жители в линията Газа.

Медиите оповестяват, че дневният ред на срещата сред Ердоган и Раизи ще бъде филантропичната рецесия в Газа след израелските офанзиви и доставката на помощи за Газа. От октомври насам Турция се ангажира с дипломатическа акция за преустановяване на спора, наблягайки нуждата от трайно решение, благоприятстващо правата на палестинците. Анкара предложи гаранционен модел за обезпечаване на решение.

По-рано двамата водачи разискаха по телефона стъпките за трайно преустановяване на огъня в Газа, като Ердоган акцентира, че е значимо мюсюлманският свят да заеме " обща позиция против израелските зверства ".

Очаква се Ердоган и Раиси да обсъдят и плана за кулоар " Зангезур ", който ще обезпечи директна сухопътна връзка сред главния съдружник на Турция - азербайджанския ексклав Нахичеван и Турция. Коридорът е геополитическа връзка на Турция с Азербайджан и с Централна Азия. Той ще отстрани транспортната взаимозависимост на Нахичеван от арменския надзор.

Раиси и Ердоган ще обсъдят и съдействието сред двете страни, изключително в региона на енергетиката./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР