Очаква се през 2024 г. китайската икономика да се радва

...
Очаква се през 2024 г. китайската икономика да се радва
Коментари Харесай

Китайската икономика гледа с надежда към 2024

Очаква се през 2024 година китайската стопанска система да се радва на по-благоприятни условия и повече благоприятни условия, в сравнение с провокации, оповестява Reuters, базирайки се на представители на Службата за финанси и стопанска система на Китайската комунистическа партия и локални публични медии.    Макроикономическите политики ще продължат да оказват поддръжка за икономическото възобновяване, осведоми “Синхуа ” в обстоен доклад на годишната Централна работна икономическа конференция, извършена на 11 и 12 декември, по време на която висшите ръководители на страната дефинират икономическите цели за идната година.    " Цените в Китай са ниски, равнищата на дълга на централното държавно управление не са високи и са налице условия за усилване на използването на паричната и фискалната политика ", подчертава “Синхуа ”, цитирайки офиса на Централната комисия по финансови и стопански въпроси.   

Въпреки това във вътрешния стопански цикъл не престават да съществуват блокажи, защото търсенето, потреблението и вложенията на предприятията остават слаби. Според формален Пекин през идната година Китай ще се стреми да премине от възобновяване след пандемията към резистентен напредък на потреблението. 
Миналия месец Международният валутен фонд преразгледа нагоре прогнозата си за растежа на Китай до 5,4% през тази година, като отдава това си деяние на " мощното " възобновяване след пандемията. Правителството си е сложило цел от към 5%.    Втората по величина стопанска система в света се надява да култивира и нови области на напредък на потреблението като интелигентни домове, отдих и туризъм и спортни събития.    В отчета се показва, че резултатът от тазгодишната емисия на съкровищни облигации, намаляването на лихвените проценти, намаляването на налозите и таксите и други политики ще продължи да се постанова и през идната година.    Китай също по този начин ще продължи да следи своя пазар на недвижими парцели, който е в сериозна рецесия, и да удовлетворява рационалните потребности от финансиране на фирмите в бранша.   

" С общите старания на всички страни задачите на политиката за ограничение на рисковете, свързани с недвижимите парцели, и за стабилизиране на пазара могат да бъдат изцяло реализирани ", се споделя в отчета, представен от “Синхуа ”. 
Китайските компании за чипове ускоряват сглобяването в Малайзия     Междувременно излиза наяве, че от ден на ден китайски компании за планиране на полупроводници се обръщат към малайзийски компании за сглобяване на част от техните чипове от висок клас. По този метод те целят да се предпазят от опасности при положение, че Съединени американски щати разширят глобите против китайската полупроводникова промишленост.    Според три разнообразни източника на Reuters това важи в най-голяма степен за чиповете, известни като графични процесори (GPU).    Фокусът на китайските компании е ориентиран единствено към сглобяването, което не опонира на никакви ограничавания на Съединени американски щати, а не към производството, което е обект на ограничавания.     В устрема си да ограничи достъпа на Китай до високотехнологични графични процесори, които могат да допринесат за пробиви в региона на изкуствения разсъдък или да зареждат суперкомпютри и военни приложения, Вашингтон все по-често постанова наказания както върху продажбата на самите чипове, по този начин и върху доставката на съоръжение за производството им. Тъй като тези наказания са все по-осезаеми, а взривът на изкуствения разсъдък подхранва търсенето, по-малките китайски компании за планиране на полупроводници се борят да си обезпечат задоволително услуги за усъвършенствано сглобяване вкъщи, настояват анализатори.   

Процесът на сглобяване играе значима роля за продуктивността на чиповете и се трансформира в сериозно значима сфера на полупроводниковата промишленост. Това включва и основаването на блокове от полупроводници, които могат да работят дружно като един мощен мозък. 
Въпреки че не е обект на американски ограничавания за експорт, това е област, която изисква съществуването на комплицирани технологии, за които китайските компании се тормозят, че един ден могат да станат обект на ограничавания. А Малайзия, която е главен център във веригата за доставки на полупроводници, се смята за добре готова да поеме вероятно нарастване на поръчките за сглобяване, подбудено от желанието на китайските компании за чипове да диверсифицират този развой отвън локалния си пазар.    Unisem, чийто мажоритарен притежател е китайската Huatian Technology, и други малайзийски компании за сглобяване на чипове се радват на растеж на бизнеса си и запитванията от китайски клиенти, показва един от източниците на осведомителната организация. Сред другите огромни компании за сглобяване на чипове в страната са Malaysian Pacific Industries и Inari Amertron.    Китайските компании за планиране на чипове също виждат Малайзия като добър вид, тъй като страната има положителни връзки с Пекин, налична е и разполага с опитна работна ръка и съвременно съоръжение. Като цяло секторът се интересува от това чиповете им да се сглобяват отвън Китай, защото това може да улесни продажбата на продуктите им на некитайски пазари.   

Понастоящем на Малайзия се падат 13% от международния пазар на сглобяване и тестване на полупроводници, като задачата ѝ е до 2030 година този дял да доближи 15%. Страната предлага редица тласъци и притегля многомилиардни вложения в сферата.  
През август немската компания Infineon разгласи, че ще влага 5 милиарда евро, с цел да разшири завода си за енергийни чипове там. Американският производител на чипове Intel пък направи сходна поръчка за създаване на цех за сглобяване на усъвършенствани чипове на стойност 7 милиарда $ в Малайзия още през 2021 г.      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР