Очаква се правителството да заседава извънредно днес, за да се

...
Очаква се правителството да заседава извънредно днес, за да се
Коментари Харесай

Извънредно заседание на правителството за допълнителните 80 млн. лева за борбата с COVID-19

Очаква се държавното управление да заседава изключително през днешния ден, с цел да се обезпечат спомагателни 80 млн. лв. до края на годината за справяне с разрастващата се.

Заради повишената заболеваемост персоналните лекари и поликлиниките се включват в прегледите и диагностиката, разгласи през вчерашния ден здравният министър, напомни.

Общопрактикуващите лекари ще получават по 1000 лв. в допълнение на месец. В поликлиниките в София и в огромните градове, ще бъдат разкрити Коронавирус зони.

Там доктор, здравна сестра и лаборант ще вършат диагностика с обзор, проби и рентген на бял дроб. Работещите в тези екипи също ще получават по 1000 лв. в допълнение.

Значителна част от спомагателните средства са за по този начин нареченото поддържане на подготвеност. Леглата за лекуване на пациенти с ковид се усилват от 10 на 20%, като за огромните лечебни заведения ще доближат 50 на 100 от потенциала им. Здравният министър посочи, че със заповед ще бъдат избрани лечебните заведения, които да поддържат потенциал не по-малко от 50% от леглата, каквито са огромните структуроопределящи лечебни заведения в страната – университетските, регионалните центрове. " Ще отпуснем спомагателни 50 млн. лв., които да бъдат за подсилване на потенциала на тези структури с оглед поддържане на подготвеност за лекуване на дигностика на пациенти с COVID-19 “, увери министърът.

15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за антигенни проби за пациентите с проявена клинична картина, добави здравният министър.

“Очакваме с тези ограничения да помогнем и да укрепим напъните на сътрудниците, които работят на първа линия. Да дадем опция на всички български жители да имат достъп до навременна здравна помощ “, съобщи проф. Костадин Ангелов на изключителния брифинг нощес.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР