Очаква се повишение на нивата на водните басейни на територията

...
Очаква се повишение на нивата на водните басейни на територията
Коментари Харесай

Опасно покачване на нивата на реки и язовири

Очаква се покачване на равнищата на водните басейни на територията на страната. Структурите на Министерството на вътрешните работи подхващат превантивни дейности за основаване на нужната организация по отношение на хидрометеорологичната прогноза за интервала 5-9 март, направена от НИМХ–БАН. Информирани са изпълнителната и локална управляващи, както и главните съставни елементи на Единната избавителна система за предстоящата динамичност в метеорологичната конюнктура. При нужда чиновници на Министерство на вътрешните работи и на локалната власт ще реализират непрестанно наблюдаване на речните корита и водосбора на реките Места, Янтра, Тунджа, Марица и Струма. Създадена е спомагателна организация за събиране на свободния от наряди състав на структурите на Министерство на вътрешните работи, при потребност. В Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " превантивно е обезпечена нужната техника за дейности при наводнения.

Междувременно във варненско стартира да прелива язовир " Елешница ". За в този момент хората в околните обитаеми места не са застрашени, само че са наводнени аграрни земи, съобщи Българска национална телевизия.

Паралелно с това в Бургас стартира превантивно създаване на пясъчни насипи по ниските елементи на езерото Вая и по протежението на бул. " Тодор Александров ". Акцията има за цел да предотврати наводняване на пътното платно при положение, че равнището на езерото продължи да се повишава.

Засега такава заплаха няма, защото водите на Вая са в предупредително, а не в сериозно ниво. В момента водите на езерото се оттичат гладко към канала, който свързва Вая с Черно море.

Около 1 000 торби с пясък се слагат в най-ниските места на брега на езерото. В акцията вземат участие над 50 души от общинската работа " Управление при рецесии, публичен ред и сигурност ", " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", доброволци от доброволческите формирование към Община Бургас и хора, лишени от независимост.

Районът е под 24-часов мониторинг, осъществяван от Информационната система за ръководство на водите на Община Бургас и при потребност дигите ще бъдат подсилени.

Прогнозата на метеоролозите за Бургас е, че преваляванията в региона ще бъдат краткотрайни и през днешния ден и на следващия ден не се чакат по-обилни количества дъжд.

Съвети на Министерство на вътрешните работи за деяние при наводняване:

При пораждане на наводняване неотложно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, обвързвана с бедствието. Ако не разполагате с телефон предупредете за заплахата в общината или в кметството на най-близкото обитаемо място, както и близки, съседи и сътрудници.

Ако се намирате вкъщи, неотложно изключете газта и електричеството и поставете на допустимо най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, в случай че имате авансово приготвена " чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, персонални документи общи и характерни лекарствени препарати. Ако не можете да излезете от постройката, с цел да отбраните живота си е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си би трябвало да съобщите на тел. 112 или да известите околните и приятелите си. При неспособност за изтегляне на животните, които отглеждате, е желателно да отворите вратите на пространствата, в които са затворени.

Ако водната буря ви завари отвън дома и се намирате покрай корито на пълноводна река или в дере, неотложно би трябвало да се отдалечити и да застанети на най-близкото нагорнище. Експертите поучават да не се застава под/над мостове, подлези, надлези и други обекти. Не би трябвало да се вършат опити за секване на бързо течащи и залети площи, в случай че сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на сходни дейности е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.

При пътешестване с МПС е целесъобразно да спрете на допустимо най-високото и безвредно място и да изчактме спадането на равнището на водата. Спасителите са безапелационни, че не трябва да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други евентуално рискови от заливане с вода обекти и уреди.

 2037264
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР