Очаква се по-късно днес Европейската комисия да представи докладите за

...
Очаква се по-късно днес Европейската комисия да представи докладите за
Коментари Харесай

Брюксел пак ни попари с доклад, какво не сме свършили

Очаква се по-късно през днешния ден Европейската комисия да показа отчетите за върховенството на закона във всички страни от Евросъюза.

Докладите се изготвят от 2020 година насам и се занимават с четири съществени тематики - правораздаването, битка с корупцията, медийна независимост и плурализъм и институционални въпроси, свързани с действието на администрацията.
-->
За България и Румъния годишният отчет размени Механизма за съдействие и инспекция, който беше въведен след приемането на двете страни в Европейски Съюз поради проблеми с корупцията и върховенството на закона.

Според черновата на отчета, който следва да бъде показан този следобяд в България към момента буди паника съставът на Висшия правосъден съвет и действието на Инспектората към Висшия правосъден съвет. Според Брюксел Инспекторът, който дава отговор за образуването на дисциплинарни производства, е изложен на риск от политическо въздействие.

Докладът отбелязва законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на основния прокурор. Изтъква се, че те са част задължения по Плана за възобновяване и резистентност. Европейска комисия отбелязва, че Народно събрание е приело закон, установяващ механизъм за обезпечаване на ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и предусещащ правосъден надзор на прокурорските решения да не се образува следствие.

Отбелязва се също, че институционалното преструктуриране на Комисията за битка с корупцията също е чист уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност, а планът на законодателство се разисква в Народното събрание.

В България към момента липсват окончателните присъди по каузи за корупция на високо равнище, е друго умозаключение от отчета.

В страната ни има съществени пропуски във връзка с ограниченията за честност за чиновниците на най-високо равнище.

Докладът регистрира, че е България почнала развой на лишаване на българско поданство, предоставено преди този момент по скица за поданство против вложения.

По отношение на концентрацията на собствеността на медиите рискът за в България остава доста висок. Тревога буди и неналичието на ясна рамка за обезпечаване на бистрота при разпределението на средствата за държавна реклама.

В черновата се отбелязва още, че България и Румъния са изпълнили приемливо отговорностите, поети в границите на Механизма за съдействие и инспекция. Еврокомисията ще предприеме последните стъпки към окончателното закриване на МСП за двете страни членки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР