Очаква се населението на света да достигне осем милиарда души

...
Очаква се населението на света да достигне осем милиарда души
Коментари Харесай

ООН: През ноември ще се роди 8-милиардният жител на Земята

Очаква се популацията на света да доближи осем милиарда души на 15 ноември т.г., предвижда Организация на обединените нации в отчет, в който се споделя, че през 2023 година Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята.

Този общ демографски крайъгълен камък " е увещание за общата ни отговорност да се грижим за нашата планета и миг да се замислим къде към момента не изпълняваме уговорките си един към различен ", съобщи генералният секретар Антонио Гутериш, без да показва съответни данни.

" Това е мотив да отпразнуваме нашето разнообразие, да признаем нашата обща човещина и да се поздравим с напредъка в опазването на здравето, който удължи продължителността на живота и фрапантно понижи майчината и детската смъртност ", добави той.

В прогнозата на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации се споделя, че популацията на света нараства с най-бавния си ритъм от 1950 година насам.

През 2030 година то ще доближи 8,5 милиарда души, а през 2050 година - 9,7 милиарда души, като през 2080 ще доближи оптималната стойност от към 10,4 милиарда души, след което ще се задържи на това равнище до 2100 година

Въпреки че в няколко разрастващи се страни се следи чист спад на раждаемостта, повече от половината от плануваното нарастване на международното население през идващите десетилетия ще бъде концентрирано в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания./БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР