Очаква се жертвите на домашно насилие да получават незабавна защита.

...
Очаква се жертвите на домашно насилие да получават незабавна защита.
Коментари Харесай

Промени в закона: Жертвите на домашно насилие трябва да получат незабавна защита

Очаква се жертвите на домашно принуждение да получават незабавна отбрана . Това ще стане след обявяване на законовите промени.

На 7 август народните представители ще се съберат изключително , с цел да ремонтират текстовете . За да влезе в деяние механизмът, държавното управление ще би трябвало да сътвори Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение . А до момента в който това се случи пострадалите ще могат да търсят помощ в спешните центрове . Един от тях е този във Велико Търново, където се намира 79-годишна пенсионерка , която претърпява душевен устен тормоз . Тя показа пред „ bTV “:

„ Той ме е псувал. Псуваше родителите ми, майка ми псуваше. Това не се търпи. За мен е неприемливо. “

428 души , измежду които и деца , са потърсили отбрана в центъра за 3 години. През тази година 45 от тях са били изкарани от средата на насилника. По този мотив шефът на комплекса за обществени услуги „ Търновград “-Велико Търново Наталия Петкова разкри:

„ Имахме жена, която се върна в средата на насилника и тъкмо след 2 дни ни потърси отново, тъй като отново беше обект на принуждение и по-късно към този момент си взе решението. “

Същевременно шефът на „ Социални действия и опазване на здравето “ в община Велико Търново Росица Димитрова прикани жертвите да ги търсят и да им се доверяват . По думите й се предложило заслон , както и помощ за задействане на процедурата с юристи .

Спасителите са безапелационни, че вербалната експанзия не би трябвало да се търпи и в случай че нещо се повтори, то в никакъв случай няма да спре. Само 1% от потърсилите протекция в спешния център във Велико Търново са мъже.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР