Очаква се до седмица да стане ясно колко средства ще

...
Очаква се до седмица да стане ясно колко средства ще
Коментари Харесай

До седмица става ясно с колко ще се увеличат заплатите в Спешна помощ

Очаква се до седмица да стане ясно какъв брой средства ще бъдат отпуснати за желаното от синдикатите нарастване на заплатите на чиновниците в Спешна помощ.

На първо четене са препоръчани 23 млн. лева за нарастване на заплатите. Предложението е в тази сума да се включат и 2 млн. лева за администрацията на незабавните центрове.

Екип на bTV ревизира дали това е задоволително

Възможно е обаче сумите да варират, защото Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите още на са решили по какъв начин ще бъдат разпределено финансирането сред РЗИ и Спешната помощ.

„ Гласуваха се 30 милиона лв.. Нашето гледище беше в частта за незабавна помощ, само че дружно с тях се гласоподаваха и в допълнение средства за РЗИ “, сподели ръководителят на профсъюз „ Защита “ Красимир Митов.

Предложените нараствания могат да подлежат на промяна, защото общата сума, по думите на Митков, би могла да се промени. Най-чувствително покачване в заплащането могат да чакат водачите – 600 лева на месец.

Основните претенции са по-добри условия на труд и по-високи заплати

Следват фелдшерите с 400 лева, а лекари, парамедици и сестри ще получат надлежно 400, 350 и 320 лева повече на месец. На последно място са санитарите, които се чака да получават със 160 лева повече всеки месец.

„ На предишното нарастване водачите получиха по 100 лева и бяха ощетени. Има огромен дефицит на водачи, изключително в София. Някой да не си намерения, че ние като профсъюз и като министерство ще допуснем водач да получи повече от доктор. Не е по този начин, тъй като сумата от 400, прибавена към 2600, прави 3000, и сумата от 600, прибавена към 1000, прави 1600, т.е. тази разлика се резервира ”, уточни Митов.

До две години и половина би трябвало да имаме Национална детска болница, добави Христо Хинков

Той подсети за потребността от квалифицирани фрагменти за длъжността и също по този начин акцентира обстоятелството, че те извършват доста повече отговорности от ръководството на коли за спешна помощ.         

По думите му се чака и в допълнение нарастване в издръжката на медицинските чиновници, като включително влизат пари за облекло и ваучери за храна.

Допълнително се оферират и 2 млн. лева за увеличение  на заплащането при администрацията на незабавните центрове. В тази сума се включва нарастване на възнагражденията в размер на 200 лева, дружно с клас прослужено време и здравни осигуровки.

Утре на митинг излизат от приходната организация, Национален осигурителен институт, БНР и Държавната организация „ Архиви “

" Заделяме, с цел да няма спор, тъй като няколко пъти администрацията беше подценена и някои шефове трябваше да прибират от другите пари ", изясни ръководителя на профсъюз „ Защита “.

От синдиката оферират за заплати, осигуровки и клас прослужено време да бъдат разпределени почти 18 млн. лева, 2 млн. да бъдат отделени за административния личен състав, а нарастването на месечната прехрана на ЦСМП до края на годината да бъде 3 млн. лева

Стажант-репортер: Цветисиана Костова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР