Очаква се днес Европейската комисия да представи данни от последната

...
Очаква се днес Европейската комисия да представи данни от последната
Коментари Харесай

ЕС обсъжда България и Румъния за Шенген, но гласуване няма да има

Очаква се през днешния ден Европейската комисия да показа данни от последната инспекция, проведена в нашата страна и обвързвана с отчитане на осъществяването на отговорностите по шенгенското законодателство за защита на външните граници.

През октомври министър председателят на Нидерландия съобщи следното: " Трябва да забележим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и почтена оценка, без захаросване, без премълчаване ".

Австрия към момента е срещу разширението на Шенген - не особено поради България или Румъния, а поради рецесията в зоната.

Според известие на Министерство на вътрешните работи заключението от следващата инспекция, осъществена основно след гледище на Нидерландия, е, че България продължава да дава отговор на изискванията за пълноправно участие в пространството на свободно придвижване. 

Министерство на вътрешните работи заяви, че третата задача по Шенген e завършила сполучливо. Заключението е, че България продължава да дава отговор на изискванията за пълноправно участие в пространството на свободно придвижване. В спомагателната, доброволна задача, провела се сред 22-и и 24 ноември, участваха 13 специалисти от страни членки на Европейския съюз (ЕС), измежду тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейската комисия (ЕК), както и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на Европейски Съюз за главните права. Целта на задачата е да бъде предоставена спомагателна, настояща информация по отношение на използването на шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от задачата, са ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на шенгенското законодателство, осведомиха от Министерство на вътрешните работи.

Заключението на третата интернационална задача, проверила страната ни е това, че България продължава да дава отговор на изискванията да бъде пълновръстен член на Шенген, сподели на 1 декември вътрешният министър Калин Стоянов. Той посочи, че в предните две визити, макар поканата към Нидерландия, те отхвърлиха да дойдат, което беше индикация, че няма да позволен България в Шенген. Но този път те имаха специалист - представител, който беше част от екипа проверяващи, сподели Калин Стоянов. Експертите от Нидерландия и Австрия са подкрепили изводите от отчета - " следващата позитивна индикация, че ние сме на вярната посока ", по думите на министъра.

Опитваме се да създадем всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген до края на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (до края на годината), съобщи през октомври испанският вътрешен министър Фернандо Марласка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР