Очаква се днес да изтече задължителната 10-дневна карантина на полярниците

...
Очаква се днес да изтече задължителната 10-дневна карантина на полярниците
Коментари Харесай

Изтича карантината на полярниците ни в Пунта Аренас

Очаква се през днешния ден да изтече наложителната 10-дневна карантина на полярниците от втората група в 30-ата българска антарктическа експедиция, която сега е в чилийския град Пунта Аренас.

След привършване на изолацията групата ще може да продължи пътя си към българската база на остров Ливингстън.

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев:

„ В момента те са в  Пунта Аренас, това е най южният град на Чили, където съгласно условията за пандемичната конюнктура би трябвало да изкарат 10 дни в един особено избран хотел.

Българските полярници, това са 11 души, на 20-и (януари) би трябвало да се качат на аероплан от Пунта Аренас до остров Кинг Джордж, откъдето ще ги вземе испанският транспортен съд „ Сармиенто де Гамбоа “ и ще ги закара на българската база. 21-ви, 22-ри (януари), само че всичко това е условно, защото времето е доста неприятно, може и една седмица да стоят в Пунта Аренас и да не могат да излетят “.

Основна задача на 30-ата антарктическа експедиция тази година е да сложи основите на научна лаборатория в базата на остров Ливингстън, където ще работят откриватели от целия свят. Страната ни работи по научни планове в региона на геологията, биологията и медицината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР