Очаква се “Джуно да направи своето първо сближение с Ганимед

...
Очаква се “Джуно да направи своето първо сближение с Ганимед
Коментари Харесай

НАСА удължи работата на ИнСайт на Марс до 2022 и на Джуно около Юпитер до 2025 година

Очаква се “Джуно ” да направи своето първо сплотяване с Ганимед още през тази година, след към пет месеца, като галактическият уред ще прелети на 1 000 километра от повърхността на луната. 

Към сегашния миг юпитерианската задача е направила открития, касаещи вътрешната конструкция на планетата, магнитното поле и атмосферата. “Джуно ” ще продължи до работи до септември 2025-та година или до момента в който галактическият уред се повреди дефинитивно. Фактът, че разширената научна задача ще включва близки визити и на луните, е доста трогателен. НАСА възнамерява да изстреля профилирана задача до Европа през 2024 година, само че датата е под въпрос не толкоз поради готовността на хардуера, колкото поради натиска от Конгреса да се употребява ракетата на Боинг “Спейс Лонч Систъм ”. Но в този момент няма да се постанова да чакаме дълго – разполагаме с работеща автоматизирана междупланетна станция към Юпитер, която може да се пренасочи да посещава и луните на планетата, макар че се намира в полярна орбита! 

Работата на автоматизираната спускаема станция “ИнСайт ”, която кацна на Марс в края на 2018-та година, се удължава до декември 2022 година. Към сегашния миг тя е направила съществени открития за тектоничната интензивност, атмосферната динамичност и магнитното поле на планетата. Единствено има компликации при работата на пробивната машина, само че по последна информация от управлението на задачата дълбаенето още веднъж ще стартира в близко бъдеще. 

Благодарение на взетото през днешния ден решение, НАСА ще продължи да бъде водач в проучването на Червената планета и на външната Слънчева система. 

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР