Обявяване на сградата за паметник на културата, търсене на средства

...
Обявяване на сградата за паметник на културата, търсене на средства
Коментари Харесай

Рушащото се читалище „Светлина“ в Шипка някога може и да бъде спасено

Обявяване на постройката за монумент на културата, търсене на средства по европейски стратегии, разкриване на дарителска сметка - са част от ограниченията, които ще бъдат подхванати за спасяването на постройката на Народно читалище " Светлина-1861 " в Шипка.

Сградата тъне в съсипия от години, неотдавна няколко трагични фотоси, показващи плачевното положение на постройката провокираха необятен отзив в медиите и институциите се раздвижиха.

Днес да се срещнат от близко със обстановката към рушащата се читалищна постройка в град Шипка дойдоха министърът на културата Боил Банов и регионалният шеф Гергана Микова. Двамата, дружно с кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка Василка Панайотова, ръководителят на Общинския съвет на Казанлък Николай Златанов, основният проектант Георги Стоев и ръководителят на Народно читалище „ Светлина-1861 “ Татяна Бърч стигнаха до извода, че може би постройката ще бъде избавена, в миналото.

Читалищната постройка е издигната през 1934 година и е една от най-старите в градчето. През 2001 година с решение на Общинския съвет на Казанлък тя е предоставена за безплатно прилагане на читалище „ Светлина “. 13 години по-късно, чак през 2014 година обаче ръководителят на читалищното настоятелство уведомява с писмо кмета Галина Стоянова, че „..от 1993 година обектът е освободен, заради невъзможността да бъде стопанисван от читалището и че макар решението на Общински съвет от 2001 година той не е бил употребен “.

В писмото от читалището декларират още, че постройката към този момент не им е нужна, защото за своите потребности употребяват различен обект – част от остарялото учебно заведение. Поради продължаващото в годините рушене и неприятно стопанисване на постройката, през 2014 година Общински съвет Казанлък трансформира статута й от обществена в частна общинска благосъстоятелност. Това решение е подбудено от декларирани капиталови планове от страна на съдружие с нестопанска цел „ Слава “, което поема ангажимент да извърши поетапен ремонт на постройката в размер на 460 000 лева Сдружението по този начин и не извършва декларираните по подписания контракта планове и той е преустановен през април 2016 година. Във времето Община Казанлък прави опити да запази скъпата сграда. През 2009 година се прави снимане на постройката, а арх. Балабанова подарява абстрактен план за нейното възобновяване. Ремонтът на читалището обаче изисква средства, възлизащи на към 3 млн.лв. (по мнение на специалисти), само че тази сума е непостижима за бюджета на Община Казанлък.

След срещата през днешния ден Боил Банов разгласи съответните стъпки, които ще бъдат подхванати за избавяне на остарялата сграда с забавна архитектура. На първо място - в най-кратки периоди ще започва процедура за оповестяване на постройката за монумент на културата. Така за нейното възобновяване ще могат да се търсят средства по разнообразни европейски планове. Културният министър съобщи, че процедурата за придобиване на статут може да завърши в най-хубавия случай до 3 месеца.

Ще бъде открита специфична дарителска сметка, в която родолюбиви българи могат да внасят средства и да подкрепят първичните ремонтни действия.

На трето място – Общинският съвет в Казанлък ще предложи постройката от обществена общинска още веднъж да стане частна общинска благосъстоятелност. Със средства от Общината ще бъде осъществено градивно проучване на обекта, с цел да се реши действителното му положение.

Според думите на министър Банов, постройката наложително би трябвало да бъде запечатана до старта на зимата, с цел да спре разрушаването на вътрешната й част. Той изрази вяра, че със средства от Общината и благодарение на дарения ремонтът на покрива може да бъде приключен до началото на зимните месеци. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР