Обявите за работа във водещите кариерни сайтове в страната през

...
Обявите за работа във водещите кариерни сайтове в страната през
Коментари Харесай

Обявите за работа в туризма се сринаха през юни

Обявите за работа във водещите кариерни уеб сайтове в страната през юни са с 4000 по-малко спрямо месец по-рано, което е спад от 8% на месечна база и с 12 на 100 на годишна. Предложенията в множеството браншове са намалели, само че най-драстичен е спадът в бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “, демонстрира ежемесечният разбор на кариерния уебсайт JobTiger. Обявите от сектора са с близо 2500 по-малко по отношение на предходния месец (-24%).



Спад е регистриран и в секторите „ Търговия и продажби “ (920 оферти по-малко, 8% спад), „ Производство “ (320 оферти по-малко, 4% спад), IT (230 оферти по-малко, 3% спад), „ Административни и обслужващи действия “ (180 оферти по-малко, 4% спад), „ Счетоводство, одит, финанси “ (170 оферти по-малко, 8% спад), „ Маркетинг и реклама “ (130 оферти по-малко, 9% спад), „ Здравеопазване и фармация “ (10 оферти по-малко, 1% спад).

В същото време се регистрира растеж на обявите се регистрира в секторите „ Строителство “ (130 оферти повече, 5% ръст) и „ Логистика и превоз “ (110 оферти повече, 2% ръст).

На годишна база продължава наклонността за спад на предложенията в IT бранша, при който от началото на годината се поддържа спад от към 40 – 45% по отношение на 2022 година Предложенията в него през м. юни 2023 година са с 3050 по-малко по отношение на м. юни 2022 година



Като дял на предложенията през м. юни самостоятелен водач продължава да бъде бранш „ Търговия и продажби “ с 23%. Второ и трето място се заемат от секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство “ със 17% и „ Производство “ с 16%.

Следват секторите „ Логистика и превоз “ (11%), „ Административни и обслужващи действия “ (10%),  „ ИТ “ (8%)  „ Строителство “ (6%), „ Здравеопазване и фармация “ (5%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4%), , „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).
Работа от у дома
Продължава наклонността и за спад на предложенията за отдалечена работа, като за месец юни е регистрирано понижение от 2% на месечна база и техният брой доближава 3700.

Най-много оферти за работа от у дома има в IT бранша - 59%. Следват  „ Административни и обслужващи действия “ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15%) и „ Търговия и продажби “ (7%).

През обсъждания месец, обявите за работа от у дома са 9% от всички оповестени разгласи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР