Обявиха тазгодишните номинации за наградите Оскар. Опенхаймер е фаворит за

...
Обявиха тазгодишните номинации за наградите Оскар. Опенхаймер е фаворит за
Коментари Харесай

Кои са изненадите в номинациите за „Оскар“

Обявиха тазгодишните номинации за премиите " Оскар ". " Опенхаймер " е любимец за спечелването на премиите, откакто води с 13 номинации. Кои обаче са изненадите в тазгодишните номинации?

Грета Гъруиг и Марго Роби - двете дами, които стоят зад триумфа на оцветения в розово касоразбивач " Барби ", няма да се съревновават за " Оскар " надлежно за постановка и основна роля. Същевременно известната авторка на песни Даян Уорън ще го направи за 15-и път. По традиция номинациите за премиите на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета сервират своите изненади и тази година не направи изключение.  

След оповестяването на номинациите за 96-ите награди " Оскар " мнозина се запитаха дали летният касоразбивач " Барби " се е режисирал самичък, откакто Гъруиг остана отвън режисьорската конкуренция. Някои даже дефинираха случилото се като " шокиращо ", тъй като всеобщо се смяташе, че създавайки толкоз сполучлив филм, освен това най-касовият за 2023 година, тя е сигурен кандидат за наградата за най-хубав режисьор.

С номинация се размина и другата жена, съдействала за триумфа на " Барби " - изпълнителката на основната роля Марго Роби.

Грета Гъруиг преди е била номинирана за най-хубав режисьор за " Лейди Бърд ". Академията още веднъж показва осезаемо неуважение към нея, когато не я включи в режисьорската конкуренция с прочита й на " Малки дами " (2019). Досега единствено три дами в историята на " Оскар " -ите са печелили премията за най-хубав режисьор - Катрин Бигълоу за " Войната е опиум ", Клои Чжао за " Земя на номади " и Джейн Кемпиън за " Силата на кучето ". 

Гъруиг въпреки всичко получи номинация за най-хубав приспособен сюжет за " Барби " дружно със брачна половинка си Ноа Баумбак.

Интересен факт е, че за първи път тази година три от номинираните продукции за топ оценката са дело на дами. Само една от тях обаче откри място измежду номинираните режисьори - Жустин Трие за
" Анатомия на едно рухване ". Според анализаторите французойката няма виновност, че е " заела мястото ", което се е полагало на Грета Гъруиг.

Чернокожите режисьорки още веднъж се сблъскаха с неблагосклонното отношение на киноакадемията - откакто предходната година членовете й не предложиха Джина Принс-Байтууд, която получи доста положителни мнения за работата си над кино лентата " Жената боец ", тази година, макар дългогодишната си работа на организацията, подценена остана Ава Дюверней с кино лентата си " Произход ". Дюверней остава единствената чернокожа жена, чийто филм - " Селма ", е бил номиниран във водещата категория.

Въпреки че е считан за един от огромните режисьори от своето потомство, Кристофър Нолан в никакъв случай не е получавал " Оскар ", нито пък някой от филмите му е печелил премия във водещата категория. Тази година обаче може да се окаже неговата поради " Опенхаймер ".

След като измежду номинираните за най-хубава актриса тази година не откри място звездата на кино лентата " Пурпурен цвят " Фантейжа Барино, Холи Бери ще резервира статута си на единствената чернокожа носителка на " Оскар " за основна женска роля.

Говорейки за претендентките за най-хубава актриса, хаосът към " Барби " не спря с изключването на Гъруиг от режисьорската конкуренция. Звездата на кино лентата Марго Роби не откри място измежду номинираните актриси за основна женска роля, само че колежката й Америка Ферера ще се съревновава за най-хубава поддържаща роля.

Роби въпреки всичко получи номинация за " Барби " в качеството си на продуцент на филм, който е измежду кандидатите за водещата премия. 

Вместо Марго Роби за най-хубава актриса изненадващо беше номинирана Анет Бенинг за ролята си на рекордьорката по плуване Даяна Наяд, която не крие хомосексуалната си ориентировка.
В категорията за основна мъжка роля също не липсваха изненади - Леонардо ди Каприо, който завоюва първия си " Оскар " за кино лентата " Завръщането " (2015), не попадна измежду номинираните артисти с осъществяването си в " Убийците на цветната луна ". Същевременно основателят на кино лентата - 81-годишният Мартин Скорсезе, стана най-възрастният в историята на премиите кандидат за режисьорски " Оскар ".

Вместо Ди Каприо номинация получи Колман Доминго за превъплъщението си в облика на  активиста за цивилен права Баярд Ръстин във кино лентата " Ръстин ". Така Колман стана едвам вторият намерено хомосексуален артист, номиниран за ролята на гей персонаж, след Иън Маккелън за кино лентата " Богове и чудовища ".

Брадли Купър получи номинация за най-хубав артист за превъплъщението си в облика на фамозния пианист, диригент и композитор Ленард Бърнстейн в " Маестро ". Купър, който е и режисьор на кино лентата, обаче не беше номиниран в тази категория.

За най-хубав артист в поддържаща роля изненадващо беше номиниран Стърлинг Браун за " Американска литература ", макар упованията в конкуренцията да попадне Чарлз Мелтън със сърцераздирателното си преобразяване в облика на несъзнателна жертва на обгрижването на стара жена в " Май, декември ".

Десет от номинираните 20 артисти ще се съревновават за " Оскар " за първи път.

Една от категориите, в която постоянно има " разрушени сърца ", само че тази година те бяха повече, е за най-хубав интернационален филм. " Падащи листа " на Аки Каурисмаки изглеждаше сигурен претендент за " Оскар ", само че не получи номинации. Сред номинираните не откри място и френският " Вкусът на нещата ". Мнозина сметнаха за необичайно, че Франция избра да я съставлява тъкмо тази продукция, вместо " Анатомия на едно рухване ", който се " подреди " с пет номинации в други категории, в това число за постановка и най-хубав филм.

Черната комедия " Солтбърн ", на която носителката на " Оскар " Емералд Фенел е режисьор, сценарист и продуцент и която към този момент донесе награди на звездите си Бари Киогън и Розамунд Пайк, беше напълно изключена от номинациите.

В категорията за най-хубав документален филм " 20 дни в Мариупол " донесе първа номинация за Асошиейтед прес в 178-годишната история на осведомителната организация.

Връщайки се към касовите продукции, вторият най-печеливш филм на предходната година - " Супер Марио Bros.: Филмът ", също беше изцяло изключен от номинациите, в това число в категорията за анимация, в която ненадейно попадна " Мечтите на робота ".

Номинациите за премиите " Оскар " няма да са същите, в случай че измежду кандидатите не е Даян Уорън. Известната авторка на песни получи 15-ата си номинация, този път за The Fire Inside от кино лентата " Flamin' Hot ". Въпреки че към този момент е носителка на почетен " Оскар ", Уорън към момента не е печелила спортна статуетка. Тази година обаче надали ще е нейната, имайки поради сериозната конкуренция на два шлагера от " Барби " - I'm Just Ken и What Was I Made For.

Правилата на " Оскар " -ите гласят, че единствено две истински песни от един филм могат да бъдат номинирани, вследствие на което в ролята на " нещастното изключение " се озова Дуа Липа с Dance the Night Away от " Барби ".

What Was I Made For е плод на сполучливото съдействие сред певицата Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл. Песента от кино лентата " Барби " към този момент им донесе премия " Златен глобус ". Били и Финиъс още веднъж са в съревнованието за " Оскар " две година откакто завоюваха оценката в същата категория за тематичната ария от кино лентата за Джеймс Бонд " Смъртта може да изчака ". 

Починалият през август Роби Робъртсън стана първият индианец с номинация в категорията за истинска музика за " Убийците на цветната луна ".

С 13-те номинации за " Опенхаймер ", гласуващите за " Оскар " дават поръчка, че са подготвени за нещо, което не са правили от много време - да връчат най-голямата премия на високобюджетен касоразбивач. През последните години американската киноакадемия избира да награждава по-скромни филми във водещата категория като " CODA: Дете на глухи родители ", " Земя на номади " и миналогодишния победител " Всичко на всички места едновременно ". " Арго " на Бен Афлек  от 2012 година е последният победител в категорията за най-хубав филм, минал границата от 100 милиона $ в домашния бокс-офис.

" Опенхаймер " събра 326,8 милиона $ в Съединени американски щати и Канада и близо 1 милиард $ в международен мащаб. Дали филмът на Кристофър Нолан ще победи на премиите " Оскар ", ще стане известно на 10 март.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР