Обявеният днес за британски монарх Чарлз Трети е бил два

...
Обявеният днес за британски монарх Чарлз Трети е бил два
Коментари Харесай

Два пъти Крал Чарлз посети България. Помним ли защо?

Обявеният през днешния ден за английски монарх Чарлз Трети е бил два пъти на визити в България в качеството му на престолонаследник на Англия – през 1998 година и 2003 година, сочи информация в архива на Българска телеграфна агенция.

За първи път принц Чарлз посещава България от 6-и до 8 ноември 1998 година Посещението е публично и е по покана на президента на България Петър Стоянов. То е част от обиколката на английския престолонаследник в четири балкански страни – Словения, Румъния, България и Северна Македония, и е първото на английски престолонаследник в България. В резиденция „ Бояна “ принц Чарлз води диалог на четири очи с президента Петър Стоянов, който му подарява копие от глинена обредна маса от неолита на повече от осем хиляди години, открита край пернишкото село Гълъбник. Съпругата на президента Антонина Стоянова подарява на принца семена от типично български билки - босилек, мащерка, омайниче и жълт кантарион. Билките са за специфична алея на България в имението на принца в Хайгроув.

В София принц Чарлз преглежда Боянската черква, посещава университетската болница " Царица Йоана ", на която подарява 10 коли за спешна помощ от името на организацията " Хуманитарна помощ " на персоналния състав на колите за спешна помощ в Стафордшър. На 6 ноември 1998 година принц Чарлз участва в хотел „ Шератон “ на формалното съставяне на Българския конгрес на бизнес водачите, който е 30-ият подред интернационален ангажимент, който принцът на Уелс поема към основаната от него организация, на която е ръководител от 1990 година Дванадесет компании основат форума през 1994 година, като до 1998 година са изпълнени 49 плана, подкрепящи държавния бранш и гражданското общество, в 12 български града.

На 7 ноември 1998 година принц Чарлз посещава Пловдив, където е посрещнат от регионалния шеф Андон Андонов и кмета на града Спас Гърневски. Принц Чарлз посещава фондация " Рома " в квартал " Столипиново ", където локалните майстори ковачи, членове на Задругата на майсторите, му подаряват пастирски чанове, принадлежности за камина и подкова за благополучие. В „ Столипиново “ се среща и с програмата на Бюрото за самоподпомагане в квартала. Президентът Петър Стоянов демонстрира на английския престолонаследник забележителности в Стария град - Балабановата къща, където двамата пеят песни на " Бийтълс ", църквата " Св. Св. Константин и Елена " и художествената изложба " Златю Бояджиев ", Античния спектакъл. Принц Чарлз посещава и Аграрно-екологичния център на Висшия селскостопански институт в Пловдив, където се среща със студенти и млади фермери, специализирали във Англия.

На 8 ноември 1998 година принц Чарлз отпътува от София за Скопие, Македония.

Второто публично посещаване на принц Чарлз е от 13-и до 14 март 2003 година по покана на президента на България Георги Първанов, по време на което принц Чарлз посещава София и Варна. През първия ден от визитата си той води диалози на „ четири очи “ с президента Георги Първанов в президентството. Принц Чарлз има среща и с българския министър председател Симеон Сакскобургготски, след което двамата вземат участие в гала за връчване на документи за бизнес нравственос на български компании от Българския конгрес на бизнес водачите, който принцът учредява при предходното си посещаване в България през 1998 година

През втория ден от визитата си принц Чарлз взе участие в конференцията " Публично-частното партньорство в противодействието на разпространяването на опиати " в Центъра за проучване на демокрацията в София, на която произнася слово при откриването. Той посещава и Варна, където е посрещнат от кмета на града Кирил Йорданов и регионалния шеф Яни Янев. Принц Чарлз посещава етнографския комплекс " Чифлика Чукурово " в добричкото село Прилеп, дома за безпризорни деца " Гаврош " във Варна и Археологическия музей, паметника на британските войски и спонсорирания от британска фондация " Карин дом " в Морската градина. В резиденция " Евксиноград " има среща с ръководители на Варна и региона, и със студенти от Варненския свободен университет. В огледалната зала на двореца " Евксиноград " той получава подарък от кмета на Варна Кирил Йорданов - копие на златен пръстен, открит при археологически разкопки през 70-те години на 20-и век в тракийски могилен гроб във варненския квартал " Галата ". Кметът го удостоява и със специфичния " Почетен знак на кмета на Варна - с лента ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР