Обявената за година на реформи 2021 г. започна в атмосфера

...
Обявената за година на реформи 2021 г. започна в атмосфера
Коментари Харесай

Турция се тресе от скандали в началото на 2021 г.

Обявената за година на промени 2021 година стартира в атмосфера на напрежение, написа през днешния ден турският в. "Карар ".

Един от свадите при започване на годината се завихри към изявление на някогашен опозиционен народен представител, отнасящо се до съдиите със забрадки. Фикри Саглар, някогашен народен представител от най-голямата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия /НРП/, изрази песимизъм по отношение на обективността на тези съдии.

Появиха се мнения, съгласно които повдигането още веднъж на тематиката за забрадките, съставлява "загатване за прелом ". Намеси се и министерството на защитата, което съобщи, че "Турските въоръжени сили са решени да продължат уверено битката си против тези, които имат антидемократични домогвания ", предава Българска телеграфна агенция.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ внесе в същото време правосъдни искове против някогашния народен представител Фикри Саглар, а също и против някогашния шеф на Генерален щаб на армията Илкер Башбуг и против журналиста Джан Атаклъ по отношение на техни изявления. Партийните организации във всички 81 окръга на страната бяха инструктирани от ПСР да подадат правосъдни искове против тези лица.

Повод за дейностите по отношение на Башбуг дадоха думите му в изявление за в. "Джумхуриет ", че военният прелом от 1960 година е можело да бъде избегнат, в случай че тогавашното държавно управление бе взело решение за привикване на предварителни избори. Атаклъ пък бе изказал мнение във видеозапис, оповестен в обществена медия, че не счита, че е допустимо президентът Реджеп Тайип Ердоган да загуби властта си с избори, и бе декларирал, че с цел да се случи сходно нещо, би трябвало да стане огромно естествено злополучие и да има голям национален яд. Думите на Атаклъ бяха интерпретирани като апел за прелом.

"Джумхуриет " разяснява през днешния ден по отношение на най-новите развития, че "докато народът се задушава от беднотия ", министерството на защитата вкарва въоръжените сили в политически диспути, като се включва в полемиката за "загатване за прелом ".

Същевременно продължава и абсурдът към студентските митинги след назначението от президента Реджеп Тайип Ердоган на нов ректор на Босфорския университет.

"Джумхуриет " показва, че водачът на националистите Девлет Бахчели, съдружник на Ердоган, е оприличил дейностите на студентите с тероризъм. "Изправянето с терористични способи против едно законосъобразно предопределение и желанието да се провокира надигане като това за Гези /протестите от 2013 година поради истанбулския парк Гези, бел.ред./ посредством Босфорския университет, е скрит план, който би трябвало да бъде смачкан ", съобщи Бахчели.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу отбрани полицията във връзка със закопчаването с белезници пред вратите на университета, като запита: "Да не би да трябваше да се даде позволение на групи, свързани с тероризъм? ".

Властите настояват, че болшинството от арестуваните по отношение на митингите против назначението на ректора, са свързани с незаконни групировки, а не са студенти.

Опозиционният в. "Сьозджу " пък съпоставя "дневният ред на ръководещите " с този на народа. Според изданието държавното управление подценява тематики като икономическата рецесия, безработицата и изкарването на прехраната, с цел да се занимава с искове поради направени изявления.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР