Обявената сухопътна операция на Израел срещу бойците на Хамас в

...
Обявената сухопътна операция на Израел срещу бойците на Хамас в
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Сухопътната операция на Израел срещу Хамас ще се превърне в кървава баня

Обявената сухопътна интервенция на Израел против бойците на " Хамас " в Ивицата Газа може да докара до големи жертви и от двете страни и рискува да въвлече други страни в спора. Това написа Washington Post, базирайки се на специалисти.

" Вярвам, че те (Силите за защита на Израел (СОИ)) бързо ще се втурнат там (в Ивицата Газа), ще бъде кървава баня “, цитира изданието някогашния шеф на Централното командване на американската войска военачалник в оставка Кенет Макензи. Той също по този начин допусна, че " насилието ще продължи и след неотдавнашната офанзива на " Хамас " и че израелските войски ще " затънат в бъркотията на уличните боеве ".

Според пенсионирания американски полковник и боен специалист в RAND Corporation Джан Джентил израелската атака ще " одобри доста по-голям обсег “ спрямо предходни интервенции, съобщи " Фокус ". Но макар военното предимство на Израел над " Хамас " във връзка с числеността на войските и технологиите, палестинските бойци са " добре готови “ да се изправят против зложелател в градска среда, разяснява пред вестника някогашният почитан чиновник на Пентагона Мик Мълрой.

Военни специалисти от страни от Близкия изток, интервюирани от изданието, също считат, че широкомащабна израелска атака против гъсто обитаемоте региони на Ивицата Газа може да " продължи седмици “ и да докара до гибелта на " хиляди хора и унищожаването на цели градски квартали “.

Израелският дипломат в Съединените щати Майкъл Херцог удостовери пред CNN в понеделник, че Израел " приготвя наземна интервенция “. По-рано New York Times заяви, че наземната интервенция на Израел в Ивицата Газа е трябвало да стартира предишния уикенд, само че е била отсрочена " с няколко дни “ заради облачно време, което би попречило на способността на израелските водачи и оператори на дронове да поддържат сухопътните сили от въздуха. Еврейската страна възнамерява да изпрати десетки хиляди бойци, с цел да завладяват град Газа и да смъкват актуалните управляващи в палестинския анклав. Най-голямата наземна интервенция на Израел след израелско-ливанския спор от 2006 година може да хвърли страната в " кървави градски борби " в продължение на месеци на малко " парче земя с население от над 2 милиона души ", показва изданието.

(от " Фокус " )
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР