Обявената от Путин частична военна мобилизация означава нова и рязка

...
Обявената от Путин частична военна мобилизация означава нова и рязка
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Обявената от Путин частична мобилизация означава рязка ескалация на конфликта

Обявената от Путин частична военна готовност значи нова и внезапна ескалация на спора в Украйна. Това е стъпка към политическа фиксиране на несъмнено териториално статукво все още. Това съобщи пред БНР дипломатът Любомир Кючуков.

След референдумите в четири области на Украйна - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка, може би ще има и санкциониране от страна на съветската Дума, което ще сложи нова политическа рамка на военните дейности. Русия ще претендира, че всяко деяние в тези области е нахлуване против самата Русия. Според него проблем е това, че никой в Украйна не се стреми към мир:

" Войната до победа е война на проваляне на съперника, а рискът от проваляне ще докара до готовност на всички налични запаси. И Русия, и съдружниците на Украйна в НАТО разполагат с ресурса на нуклеарното оръжие. Т.е. рискът от световен спор внезапно нараства ".

" И двете страни избират да решат спора с военни средства, след което да фиксират с дипломацията постигнатото на бойното поле. Това обаче ни води до обстановката, която имаме сега.... Дипломацията, рано или късно, би трябвало да заеме своето място, само че за задачата спорът би трябвало да се реалокира от полето на войната на полето на политиката, т.е. да се реализира помирение и да се спрат бойните дейности ", разяснява дипломатът.

" Това, което следим, е, че цялата система на следвоенния интернационален ред се разрушава, само че не се основава нов подобен, тъй като интернационалният ред се крепи на интернационалните институции - главната е Организация на обединените нации, и на интернационалното право. Организация на обединените нации се заобикаля, базисни правила на интернационалното право се нарушават.

 

Големият въпрос е би трябвало ли и може ли Организация на обединените нации да се реформира. Трябва, тъй като институциите не са ефикасни. Но може ли? Не! Или не в този момент!

За образуването на нова система - тя би трябвало да е универсална. Трябва да бъде направена с присъединяване на всички съществени интернационалните играчи, с тяхното единодушие, а не наложена. В момента отсъства не просто блян към единодушие, а и предпочитание и подготвеност за разговор. Съхраняването на съществуващия международен ред и на неговите институции - Организация на обединените нации и интернационалното право - са предпочитана задача ", съобщи Любомир Кючуков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР