Обявена за една от най-красивите библиотеки в света, Клементинум в

...
Обявена за една от най-красивите библиотеки в света, Клементинум в
Коментари Харесай

Това ли е най-красивата библиотека в света?

Обявена за една от най-красивите библиотеки в света, Клементинум в Прага съхранява над 20 000 книги. В нея има неповторими и редки екземпляри, които могат да бъдат видени единствено и само там. Библиотеката е открита през 1722 година като част от йезуитския университет, само че историята й датира от 11 век, когато е била параклис, отдаден на св. Климент. 

От 18 век интериорът й остава недокоснат. Таванът на основната зала е рисуван от Ян Хибъл, което я прави неповторима. В нея е изложен и портрет на император Йозеф II, който оказва помощ доста за развиването й, като урежда да бъдат преместени в нея книги от изоставени манастирски библиотеки. В централната част има невероятна сбирка от глобуси, направени ръчно от йезуитите, които по-късно са оповестени за творби на изкуството. Там можем да видим и сбирка от часовници, проектирани и направени от Ян Клайн – известен астроном и математик. 



В библиотеката се обитава и по този начин нареченият Храм на мъдростта, в който се съхраняват хиляди теологически книги, основани още през 1600 година Има обаче едно необикновено място, което притегля вниманието на всички – това е Параклисът на огледалата. Той оставя без думи посетителите с огромния брой огледала, вградени в стените и тавана, които отразяват мраморния под. А отражението припомня звездите в небето и символизира вечността на Бог. В Параклиса на огледалата има доста скъпи картини, а също по този начин и два органа, които се употребяват при концертни постановки. 


 Библиотека с книги, избавени от кофите
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР